Berekenen.nl
Geplaatst op 24 februari

Brandstofverbruik, benzinekosten en zuiniger rijden

Het is met de huidige crisis in Oekraïne natuurlijk enorm actueel: brandstof en gasprijzen. De eerste voorspellingen zijn dat de benzineprijs in Nederland richting de € 2,50 gaat en ook de gasprijs stijgt met 25%. Daarom zetten wij enkele handige besparingstips voor je op een rijtje!

Hoeveel verbruikt mijn auto?

Vaak wordt er aangegeven bij het aanschaffen van een nieuwe of tweedehands auto hoe zuinig deze rijdt. Maar dit komt niet altijd overeen met de realiteit van je verbruik want let er op dat als je veel remt, hard rijd of als je met een aanhanger of caravan gaat rijden het verbruik toeneemt. Je betaalt dan gemakkelijk een paar euro’s extra.

Hoe bereken je nou hoeveel brandstof jou auto echt verbruikt? Nou dat is eigenlijk heel makkelijk! Vermenigvuldig het aantal getankte liters met 100 en deel het resultaat door de gereden kilometers.

Hoe weet je wat je gereden kilometers zijn? Dat hou je als volgt bij. Je begint met een volle tank en je noteert op dat moment je kilometerstand. Dan rij je tot de tank leeg is en noteer je opnieuw je kilometerstand. Dan neem je de kilometerstand die je als laatste hebt genoteerd en trekt daar de eerst genoteerde kilometerstand vanaf. Je uitkomst is dan het aantal gereden kilometers op de aantal getankte liters.

Het resultaat van de eerste berekening (getankte liter x 100 : gereden kilometers) is je brandstofverbruik uitgedrukt in aantal liter per 100 kilometer, oftewel het aantal kilometers dat je kunt rijden op 1 liter brandstof. Je hoort vaak iemand zeggen dat zijn of haar auto bijvoorbeeld ‘1 op 15’ rijdt. Dat betekent dus dat hij of zij gemiddeld 15 kilometer kan rijden met 1 liter brandstof. Wil je ook weten hoe je je benzinekosten berekent? Hiervoor heb je het verbruik, het type brandstof, de literprijs en de gereden kilometers nodig. Het verbruik en de gereden kilometers hebben we het net over gehad dus als het goed is weet je nu hoe je dat berekent.

Type brandstof en literprijs

Voor het berekenen van de juiste brandstofkosten is het goed om te weten of je auto rijdt op benzine of diesel. De prijs van deze twee soorten brandstof is namelijk verschillend. Zo is benzine duurder dan diesel en rijd je met diesel voordeliger. Echter betaal je voor een dieselauto meer wegenbelasting. Maar dat heeft niks te maken met de benzinekosten.

Als je dan alle 4 benodigdheden voor het bereken van je benzinekosten bij elkaar hebt is het tijd om het te berekenen. Hoe doe je dit nu? Dat ga ik je uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Je reed bijvoorbeeld 259 kilometers en het verbruik van de auto is 1 op 14. Daarnaast rijdt jouw auto voor 30% op benzine en voor 70% op diesel. Je kunt nu aan de hand van de beide brandstoffen de gemiddelde literprijs berekenen. Rijd je op 1 type brandstof, dan kun je deze prijs hanteren. In dit voorbeeld gaan we uit van een brandstofprijs van €1,80 per liter.

Om te weten hoeveel liter benzine je gebruikte, deel je de aantal gereden kilometers door het gebruik. Dus 259 : 14 = 18,5 liter. Voor 1 liter betaal je €1,80. In totaal heb je 18,5 liter verbruikt, dus de rekensom is dan 18,5 x €1,80 = €33,30. Nu heb je de benzinekosten berekent en wil je deze nou delen met je vrienden of met je partner? Deel de totale prijs voor de benzinekosten dan door het aantal personen dat meereed.

Of je nu zelf de benzine betaalt, de kosten deelt met anderen of ze laat vergoeden door je werkgever. Het is zowel goed voor je portemonnee als het milieu om zuinig te rijden! Bereken hier je reiskosten die je kunt declareren, of met vrienden kunt delen.

Zuiniger rijden

Maar hoe rijdt ik nou zuiniger? Hier heb ik wat tips voor je om zuiniger te gaan rijden. Gebruik, wanneer je auto hierover beschikt, de Cruise Control. Auto’s verbruiken een stuk minder als je er een constante snelheid mee rijdt.

Maak niet te veel toeren. Hoe hoger het aantal toeren, hoe hoger het brandstofverbruik. Een te laag aantal toeren is slecht voor je motor. Zorg er dus voor dat je zo nu en dan boven de 3.000 toeren komt, bijvoorbeeld bij het invoegen op de snelweg.

Vermijd open ramen tijdens het autorijden. Open ramen zorgen voor meer weerstand en dus voor een groter brandstofverbruik. Dit geld ook voor dakkoffers, dakdragers en/of fietsendragers.

Gebruik banden met een lage rolweerstand. Hoe minder weerstand, hoe minder brandstofverbruik. Banden met een grote breedte bieden meer weerstand dan banden met een lage breedte. Check om de zoveel tijd de bandenspanning. Wanneer je ervoor zorgt dat je bandenspanning juist is, bespaar jee zo’n 2 tot 3% brandstof. Haal onnodige spullen uit de auto. Meer gewicht betekent meer brandstofverbruik. Door onnodige spullen uit de auto te halen bespaar je brandstof.

Zet je airconditioning uit tijdens het rijden. Je airconditioning bevat een pomp die erg veel vermogen verbruikt. Wanneer je de airconditioning niet gebruikt bespaart dit wel tussen de 5 tot 15% brandstof. Ook de achterruitverwarming verbruikt een hoop energie en dus brandstof. Door je achterruitverwarming uit te schakelen bespaar je tot wel 4% brandstof. Trek ten laatste niet te vaak hard op. Snel optrekken heeft namelijk bijna geen tijdswinst maar kost wel tot 16% meer brandstof.