Berekenen.nl
Geplaatst op 31 maart

Overgaan op elektrische auto?

Al heb je wel of geen auto je hebt het vast wel gehoord de prijzen voor benzine zijn flink gestegen. Veel mensen stappen daarom ook over op een elektrische auto. Maar wat zijn hier de voordelen van? En is het daadwerkelijk goedkoper dan een benzineauto?

Waarom is de benzine zo duur?

Er lijkt geen einde te komen aan de stijging van de benzineprijzen aan de pomp. Op 1 oktober 2021 steeg de adviesprijs voor benzine voor het eerst boven de 2 euro per liter en sindsdien lijkt het einde zoek. Maar hoe komt de prijs van benzine tot stand?

De adviesprijs van een liter benzine bedraagt nu meer dan 2,20 euro. Dat komt mede door de oorlog in Oekraïne, maar ook door het economisch herstel na de corona crisis. De prijs voor een vat ruwe olie bedraagt daardoor nu zo'n 100 dollar. Die ruwe olieprijs en de raffinage kosten maken samen ongeveer 30 procent uit van wat je uiteindelijk aan de pomp betaalt.

Dan zijn er nog de marges, die zijn ongeveer 10 procent van het totaal. Daartoe behoren ook de kosten die de oliemaatschappijen maken om bijvoorbeeld een tankstation en een shop te bemannen. Deze prijsopbouw vind je trouwens ook bij diesel en lpg terug. De verhoudingen zijn echter verschillend.

Voordelen elektrische auto

Er zijn een hoop voordelen van een elektrische auto zo zijn ze bijvoorbeeld veel schoner dan traditionele auto’s en is dit beter voor het milieu. Bij een elektrische auto heb je minder onderhoudskosten, dat heeft alles te maken met de elektromotor. Ook zijn elektrische auto’s fluisterstil doordat ze worden aangedreven door elektriciteit.

Rijden op elektriciteit is goedkoper dan rijden op benzine, diesel en LPG. De auto thuis of op het werk opladen, is ongeveer de helft goedkoper dan rijden op reguliere brandstof. Openbare laadpunten zijn wel duurder, ook daar is elektriciteit nog steeds goedkoper dan benzine, diesel of LPG. Elektrische rijders hebben nu een aantal fiscale voordelen. Zo geldt voor elektrische leaseauto’s een bijtelling van 4%, in plaats van de gebruikelijke 22% voor benzine- en dieselauto’s. Ook scheelt het dat u voor elektrische auto’s nu geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) en aanschafbelasting (BPM) hoeft te betalen. Het flinke prijskaartje en de onzekere restwaarde, zijn belangrijke argumenten om geen elektrische auto te kopen. Met private lease hoeft u zich daar niet druk om te maken. U betaalt een vast maandbedrag dat is gebaseerd op het aantal kilometers, de contractduur, de prijs en de restwaarde van de auto.

Nadelen elektrische auto

Elektrische auto’s zijn duurder dan auto’s die op fossiele brandstof rijden. Dat je een elektrische bolide niet voor een habbekrats op de kop kunt tikken, is eigenlijk heel logisch. Ze worden nog niet massaal geproduceerd en de accu’s zijn kostbaar. Ook worden er nog maar weinig elektrische auto’s tweedehands aangeboden. Blijft de vraag naar elektrische auto’s stijgen, dan komt hier natuurlijk verandering in.

Een benzinetank is binnen een paar minuten gevuld, een elektrische auto heeft veel meer tijd nodig om op te laden. Thuis aan het stopcontact mag je rekenen tot wel 8 uur. Bij een oplaadpunt 1 à 2 uur en bij een snel laadpaal 30 minuten. Supersnel volgooien en wegrijden gaat dus niet. Een plug-in hybride heeft 1 tot 4 uur nodig om de batterij op te laden. Bij het rijden van grotere afstanden vraagt dat dus om het nodige plan- en regelwerk. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer snelladers, hiermee is de batterij binnen een half uur voor 80% opgeladen. Ook zijn er mobiele snelladers verkrijgbaar, waarmee de auto opgeladen kan worden. Wel neemt het aantal elektrische auto’s sneller toe dan het aantal oplaadpunten. Hierdoor zijn de laadpalen schaars en is het lang niet altijd mogelijk om de accu op te laden.

Bij veel elektrische auto’s ontbreekt er een trekhaak en een monteren is helaas geen optie. Dat is dus iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van een elektrische wagen.

Overstappen op een elektrische auto?

Nu je weet waarom de benzine prijzen zo hoog zijn en wat de voor en nadelen van een elektrische auto zijn is het tijd om een keuze te maken. Blijf je bij je huidige benzine auto en betaal je de volle pont voor je benzine. Of geef je wat meer geld uit en ben je uiteindelijk goed bezig voor het milieu en je portemonnee.

Wil je het nog even goed berekenen wat het verschil financieel echt gaat zijn dan hebben wij hier wat berekeningen om dit wat eenvoudiger uit te rekenen.