Berekenen.nl
Geplaatst op 14 mei

Wat doet alcohol met je lichaam?

We weten allemaal wel dat alcohol een slechte invloed heeft op ons lichaam. Maar wat kan er allemaal gebeuren en wat zijn precies de risico’s bij welk alcoholpromillage? Je leest het hier in onze blog.

De korten termijn effecten van alcohol.

Het drinken van alcohol heeft zoals je waarschijnlijk wel weet veel effecten op je lichaam. Via je maag komt het alcohol namelijk in je bloed terecht een daar begint het allemaal. Op deze manier wordt het verspreid door je hele lichaam. Op deze manier komt alcohol dan ook in je hersenen terecht. Alcohol verdooft je hersenen. Hoe is dan ook erg logisch, hoe meer je drinkt hoe groter het effect op je lichaam en hersenen zullen zijn. De kans is dan ook erg groot wanneer je een aantal glazen drinkt dat je merkbare veranderende van stemming, een vertraagd reactievermogen en achteruitgang van gezichtsvermogen zult merken. Dit is niet het ergste. Je kan het eigenlijk zo erg maken als je zelf wilt. Als je meer kiest kunnen je zintuigen uiteindelijk verdoofd raken. Je bent dan helemaal in de war. Je kan dan ook niet meer normaal functioneren. Het kan ook zover komen dat je bewusteloos wordt. Dit is als je meer dan 20 glazen drinkt. Het verschilt natuurlijk wel per persoon. Het is dan ook erg belangrijk dat je goed op elkaar let wanneer jullie alcohol gaan drinken. Je wilt dit namelijk niemand aan doen. Het zal er misschien wel leuk en grappig uitzien maar dat is het totaal niet. Je kan er dan ook erge schade aan overhouden.

De lange termijn effecten van alcohol.

Doordat het alcohol opgenomen wordt in het bloed komt de alcohol ook in aanraking met de lever, nieren, alvleesklier, long en je hart en bloedvaten. Als je regelmatig te veel drinkt loop je kans op ernstige schade aan deze organen en op de lange termijn. Als je veel drinkt loop je dan ook een erg groot risico dat je lichamelijke schade aanricht door het alcohol gebruik. Om dit te voorkomen wordt er door iedereen ook geadviseerd om het alcohol gebruik te beperken en als je drinkt het te houden bij een glas per dag. Deze hoeveelheid brengt namelijk minder risico’s met zich met voor je gezondheid. Het beste is natuurlijk om helemaal niet te drinken.

Alcohol in het verkeer

Het gevaarlijke aan alcohol in het verkeer is dat mensen zichzelf vaak gaan overschatten dat ze nog goed kunnen rijden met alcohol op. En dan is juist het gevaarlijkste en waar het vaak fout gaat. Als mensen 4 a 5 glazen alcohol op hebben is de kans op een ongeluk twee keer zo groot dan wanneer je niets heb gedronken. Na 8 en 9 glazen alcohol is die kans maar liefst 17 keer zo groot. Als we dan ook gaan kijken naar de cijfers van de afgelopen jaren schrikken we ook enorm. In 2018 gebeurde er namelijk 2.7 duizend ongelukken waarbij mensen dronken achter het stuur gestapt zijn. Moet je nagaan hoe het dit jaar gaat.