Berekenen.nl
Geplaatst op 17 mei

De invloed van alcohol drinken

Op diverse manieren kan het consumeren van alcohol zowel op korte als op de lange termijn schadelijke gevolgen hebben voor de hersenen van kinderen, jongeren en volwassenen. Is het mogelijk om deze schade te voorkomen? En als er schade is veroorzaakt, is het dan omkeerbaar? Bovendien, wat is de oorzaak van deze neurologische schade precies?

Hersenschade bij kinderen en jongeren


Wanneer een moeder alcohol consumeert tijdens haar zwangerschap of bij het geven van borstvoeding kan dit de ontwikkeling van de hersenen van haar kind beschadigen. Meer informatie over de gevolgen van alcoholgebruik van de moeder op de hersenontwikkeling van het (ongeboren) kind is te vinden.

Jongeren (tot 18 jaar) en jongvolwassenen (van 18 tot 25 jaar) ondergaan nog volop hersenontwikkeling. Het drinken van alcohol onder deze groepen kan schadelijk zijn voor de hersenstructuur en kan het risico op problematisch alcoholgebruik op latere leeftijd verhogen.

Hersenschade bij volwassenen


Het gebruik van alcohol kan verschillende gevolgen hebben, waaronder effect op het geheugen en het risico op diverse aandoeningen.

Geheugen

Langdurig en excessief alcoholgebruik kan zowel het korte- als langetermijngeheugen aantasten, wat vervolgens invloed kan hebben op het redeneringsvermogen, gedrag en emoties. Ook kan het de kans op aderverkalking in de hersenen vergroten. Mensen die meer dan 28 standaardglazen (voor vrouwen) of 35 standaardglazen (voor mannen) per week drinken gedurende vijf jaar of langer, zullen veranderingen in hun intellectuele vermogens merken.

Syndroom van Korsakov

Excessief alcoholgebruik gedurende een langere periode kan leiden tot ernstige hersenschade, wat kan leiden tot veranderingen in hersenactiviteit, hersenstructuur en denkvermogen. Het Korsakov-syndroom is het meest extreme voorbeeld van hersenschade. Mensen met dit syndroom verliezen het vermogen om nieuwe informatie op te slaan in het langetermijngeheugen. Dit syndroom wordt vaak gezien bij mensen met een ernstige alcoholverslaving en een verwaarlozing van hun eigen gezondheid. Het syndroom wordt veroorzaakt door een langdurig en ernstig tekort aan vitamine B1 en magnesium als gevolg van een eenzijdig voedingspatroon. Meestal hebben mensen Korsakov eerst de ziekte van Wernicke doorgemaakt, wat een vroegere fase is van Korsakov.

Voorkomen en herstellen


Om schade door alcohol te voorkomen, adviseert de Gezondheidsraad om niet te drinken of maximaal één glas per dag te drinken. Helaas drinken de meeste Nederlanders wel meer dan dit advies. Het is daarom ook raadzaam om het drinken van alcohol uit te stellen tot de wettelijke leeftijdsgrens van 18 jaar en bij voorkeur helemaal niet te drinken uit gezondheidsoogpunt. 

Alcoholpromillage berekenen

Alcoholpromillage berekenen? Online, aan de hand van een paar eenvoudige gegevens. Zodat je precies weet of je nog mag rijden. Of hoeveel je mag drinken, voordat je aan de wettelijke grens komt.