Berekenen.nl
Geplaatst op 5 mei

Alcoholpromillage in je lichaam

Heb jij een leuk feestje gehad, waarbij je een aantal glazen alcohol genuttigd hebt? Na het feestje kan je berekenen hoeveel alcoholpromillage jij nog in je lichaam hebt. Zo weet je precies wanneer je bijvoorbeeld weer aan het verkeer deel mag nemen.

Alcoholische dranken

Het alcoholpromillage geeft aan hoeveel alcohol in de drank zit. Dit percentage staat eigenlijk altijd wel aangegeven op de fles waar de drank in verkocht wordt. In bier zit rond de 5% alcohol in. Wijn zal ongeveer bestaan uit 12 procent alcohol. De mixdrankjes variëren van percentage. Een drankje wordt als sterke drank gezien vanaf een alcoholpromillage van 22.

Verschillende glazen


Alle dranken worden standaard in een andere glas geserveerd in de horeca. Maar waarom gebeurd dat eigenlijk? Het schenken van dranken in verschillende glazen heeft eigenlijk een hele simpele reden. De reden heeft alles te maken met de verschillende alcoholpercentages. Bier zal in een groter glas zitten dan de wijn, en de wijn zal weer in een groter glas zitten dan de gedestilleerde dranken. Deze glazen worden ‘standaard glazen’ genoemd, omdat in elk glas evenveel alcohol zit. Op die manier maakt het niet uit of je nou 3 glazen bier drinkt, of 3 glazen sterke drank. Het alcoholpercentage zal in beide glazen gelijk staan.

Alcohol in je lichaam


Nadat je alcoholische dranken hebt gedronken, zal je lichaam het alcohol voor een poosje opslaan. Na ongeveer 10 minuten na je eerste drankje zal de alcohol je hersenen bereiken. De alcohol verdoofd voor een deel je brein waardoor je langzamer zal reageren op bepaalde situaties. Na ongeveer 1,5 uur word een standaard glas alcohol afgebroken door je lever. Na een aantal glazen drank zul je op korte termijn al veranderingen merken die plaatsvinden in het lichaam.

Gevolgen


Als eerste zal je merken dat je vaker naar de wc moet om te plassen, ook zul je pijn minder snel merken en je krijgt een warm gevoel. Vanaf ongeveer 3 glazen zal je omgeving ook merken dat je een glaasje op hebt. Je gedrag begint dan te veranderen, je zult ook minder merken van hetgeen wat er links of rechts van je gebeurd. Na 7 glazen zul je je emotioneler gaan gedragen. Na 15 glazen alcohol zullen je zintuigen verdoofd zijn en krijg je dingen die om je heen gebeuren, amper nog mee. Na 20 glazen alcohol heb je een grote hoeveelheid alcohol in je lichaam. Je ademhaling en je hartslag zijn flink gestegen. De kans op een coma is groot.

Meten is weten


Om uit te rekenen hoeveel alcoholpromillage je nog in je lichaam hebt, is er een speciale tool ontwikkeld. Je kan zo gemakkelijk berekenen of je bijvoorbeeld alweer mag deelnemen aan het verkeer. Dat is belangrijk om te weten, in het verkeer is het van groot belang dat je snel kan reageren, aangezien er altijd iets onverwachts kan gebeuren. Daarom is er een regel dat je verbied om auto te rijden als je gedronken hebt. Dit is verschillend voor ervaren bestuurders en een beginnend bestuurder. Wil jij weten of je de weg op mag? Of ben je gewoonweg benieuwd naar het alcoholpromillage in je lichaam? Gebruik dan deze handige alcoholpromillage-berekenen-tool.