Berekenen.nl
Geplaatst op 19 september

Alcoholpromillage

Wat is alcoholpromillage?

Alcoholpromillage geeft de hoeveelheid alcohol per volume-eenheid in een alcoholische drank aan, of de alcoholconcentratie in het bloed van een persoon.

Testen

Er zijn verschillende tests om vast te stellen of iemand (te veel) alcohol heeft gedronken:

Alcohol ademtest.

Sporen van alcohol worden gedetecteerd in uitgeademde lucht met behulp van een draagbaar apparaat. De hoeveelheid alcohol wordt uitgedrukt in milligram alcohol per liter uitgeademde lucht. 0,22mg/L komt (bij gezonde mensen) overeen met 0,5 promille alcohol in het bloed.

Bloedtest.

In een klinisch chemisch laboratorium of klinisch apotheeklaboratorium kan het alcoholpromillage worden bepaald aan de hand van bloed dat is afgenomen met een bloedmonster. Als de gemeten concentraties natrium, kalium, glucose, ureum en osmolaliteit van het bloedplasma berekend is, kan het alcoholpromillage berekend worden.

Berekening alcoholpromillage = (gemeten osmolaliteit - (2x [natrium] + 2x [kalium] + [glucose] + [ureum]) x 0,0461). Dit berekende resultaat mag alleen als richtlijn worden gebruikt en is minder nauwkeurig dan de gemeten alcoholpromillage in het bloed.

Alcoholmisbruik

Er is sprake van alcoholmisbruik, wanneer je regelmatig teveel drinkt. Je gebruikt dan een hoeveelheid die ervoor zorgt dat je hier negatieve gevolgen van ondervindt. Vaak beïnvloedt dit ook de verplichtingen die je hebt, zoals je opleiding, activiteiten met je gezin, je werk of je familie. Als je regelmatig alcohol misbruikt, heb je niet direct een alcoholverslaving of ben je niet meteen een alcoholist. Maar wanneer je drinkt om de verkeerde redenen, kan er wel sprake zijn van een drankprobleem. Deze redenen kunnen stress, spanningen, negatieve emoties zijn. Maar het kan ook voor een spannende presentatie, een ontmoeting met iemand of wanneer je nog verplichtingen hebt zijn. Of dat je merkt dat je lijf alcohol nodig heeft om goed te functioneren.

Wettelijk limiet

De wettelijke limiet van 0,5-promillegrens die in veel landen wordt gebruikt, komt  overeen met twee standaardeenheden bier, wijn of sterke drank, waarbij de hoeveelheid van één standaardeenheid afhankelijk is van het type drank.

Online alcoholpromillage berekenen

Je kunt makkelijk en snel online de alcoholpromillage berekenen. Dit kan door een aantal eenvoudige gegevens in te vullen. Zo weet je precies of nog mag rijden of niet. Of hoeveel je mag drinken, voordat je aan de wettelijke grens komt.