Berekenen.nl
Geplaatst op 5 maart

Hoe werkt de aanvullende beurs precies?

collegegeld te betalen maar je kan ook geld lenen voor eventuele andere kosten. Denk bijvoorbeeld om de huur van je kamer te betalen. Het kan ook zijn dat je een aanvullende beurs krijgt. Iedereen begrijpt wel dat er aan een lening ook voorwaarden zijn gesteld waar je aan moet voldoen. Wij leggen je in deze blog alles uit wat je er van moet weten.

Hoe werkt studiefinanciering

Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen: de studenten OV, het collegegeldkrediet, de lening en de aanvullende beurs. Hieronder leggen we ze allemaal uit.

De studenten Ov krijgt iedereen die studeert aan een HBO, MBO of universiteit om naar hun school te kunnen reizen.

Het collegegeldkredit is geld lenen om alleen je collegegeld mee te betalen.

De standaardlening voor iedereen die onder de 30 jaar oud is kan hier gebruik van maken die net begint met het studeren op een HBO of universiteit.

Wat betalen ouders aan de studie van hun kind?

Dit onderdeel kan veel verwarring veroorzaken bij mensen, ouders mogen namelijk helemaal zelf weten hoeveel ze gaan betalen voor de studie van hun kind. Zo zullen sommige ouders, een deel maar misschien ook wel alles betalen terwijl anderen helemaal niks betalen. De overheid heeft hier wel een mening over. De overheid vindt een bedrag van €400 per maand redelijk. Soms betalen ouders meer, soms betalen ze minder. Als ouders die €400 volgens de Belastingdienst niet kunnen betalen krijgt de student een aanvullende beurs. Daarom stimuleren ook zoveel mensen om er een keer met je ouders over te praten wat jullie gaan doen als je kind gaat studeren. De overheid zal zich hier niet mee bemoeien.

Wat is een aanvullende beurs precies?

Een aanvullende beurs is ook ronde de €400 euro per maand. Een aanvullende beurs is gewoon een beurs. Eigenlijk is het gewoon een gift mits je, je diploma binnen 10 jaar haalt. Haal je dat niet, dan moet je de beurs wel volledig terugbetalen. Daarom wordt deze beurs samen met de OV kaart ook wel prestatiebeurs genoemd. Die is ontstaan omdat je een prestatie moet leveren voordat de beurs echt een gift is. Het maakt ook niet uit als je eerst 3 keer van opleiding veranderd als je maar een diploma haalt. De reden dat dit gedaan word is om mensen te stimuleren om door te gaan met leren. Als je zuinig om gaat met het geld hou je misschien wel een leuk bedrag over en een diploma van je studie. Wat wil je nog meer? Het is ook niet altijd te zeggen als je een aanvullende beurs krijgt dat je het volledige bedrag krijgt. Het is namelijk ook mogelijk om maar €100 of €300 te krijgen. Iedereen snapt natuurlijk ook wel dat €400 niet genoeg is om een volledige studie te betalen maar het is toch fijn om een steuntje te krijgen van de overheid. Zo worden toch al wat kosten gedekt.