Berekenen.nl
Geplaatst op 14 januari

Heb ik recht op een aanvullende beurs?


Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat heel erg veel studenten die recht hebben op een aanvullende beurs daar geen gebruikt van maken. Hierdoor laten zij onnodig geld liggen. Nu vraag jij je misschien wel af wanneer je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs. Dat lees je hier.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een aanvullende beurs?

Voor het aanvragen van een aanvullende beurs moet je bij DUO zijn. Zij kijken vervolgens hoeverre je ouders in staat zijn om je financieel te ondersteunen. Het inkomen van je ouders is dus een belangrijke factor wanneer je in aanmerking wilt komen voor een aanvullende beurs. Wanneer DUO gaat kijken naar het inkomen van je ouders kijken ze naar het inkomen van twee jaar geleden. We leven op het moment van schrijven in 2022 dan zal DUO kijken naar het verzamelinkomen van 2022. Wanneer het inkomen van je ouders een daling heeft gehad door bijvoorbeeld het coronavirus? Dan kunnen zij een zogenaamde verlegging peiljaar aanvragen. DUO zal dan gaan kijken naar een later inkomensjaar. Wanneer het inkomen van je ouders te hoog is kom je helaas niet in aanmerking voor een aanvullende beurs. Je bent dus heel erg afhankelijk van je ouders.

Ik wil mijn ouders hier niet bij betrekken

Wij snappen het dat je liever je ouders hier niet bij wil betrekken, maar toch wil je graag weten of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs. Gelukkig hoef je je ouders niet te vragen om de bovenstaande gegevens. DUO kan namelijk zelf bij de Belastingdienst nagaan wat je ouders verdienen. Maar voordat DUO daar naar kan kijken is het wel belangrijk dat je eerst een aanvraag doet. DUO adviseert dan ook dit altijd te doen. Wanneer blijkt dat het inkomen van je ouders te hoog is ontvang je hier uiteraard bericht over.

Hoe hoog is de aanvullende beurs?

Ook de hoogte van de aanvullende beurs is weer afhankelijk van het inkomen van je ouders. Daarnaast zijn er nog meer factoren die belangrijk zijn wanneer het gaat om het bepalen van de hoogte van je eventuele aanvullende beurs. Het type onderwijs dat je volgt en hoeveel broertjes en zusjes er ook studeren zijn belangrijke factoren. Wil jij nou precies weten hoe hoog de aanvullende beurs is voor jou? Wij hebben daarvoor een speciale rekentool ontwikkeld waarbij jij heel erg eenvoudig binnen enkele seconden kan uitrekenen hoe hoog jouw aanvullende beurs kan zijn. Bereken hier de hoogte van je aanvullend beurs.

Moet ik de aanvullende beurs terug betalen?

Nee, wanneer je bent afgestuurd hoef je de aanvullende beurs niet terug te te betalen. Let op, je moet de aanvullende beurs wel terug betalen wanneer je het je niet lukt om binnen 10 jaar af te studeren. De aanvullende beurs wordt bij het slagen namelijk omgezet in een gift. Dit is niet het geval bij een lening. Een lening moet je namelijk altijd terug betalen. Dat is wel belangrijk om te weten aangezien heel erg veel mensen dit door de war halen.