Berekenen.nl
Geplaatst op 25 maart

Geboortegolf verwacht door quarantaine

Door de coronacrisis zit meer dan driekwart van de bevolking wereldwijd verplicht thuis. Deze maatregelen zijn ingesteld om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dit virus stak de kop op in Wuhan, China medio februari en is in de tussentijd uitgegroeid tot een ware pandemie. Alleen diegenen die een vitaal beroep uit oefenen, boodschappen of medicijnen nodig zijn mogen de deur uit. Dit massaal thuis zitten heeft verstrekkende gevolgen op allerlei vlakken. Een van die (verwachte) gevolgen is een zogeheten babyboom, ofwel geboortegolf. Gek genoeg is een bijkomend gevolg van deze quarantaine een toename in echtscheidingen.

Babyboom in China

Doordat mensen de gehele dag thuis zitten ligt het in de lijn van verwachting dat er over 9 maanden meer kinderen worden geboren dan normaal. Wetenschappers gaven enkele weken geleden al aan dat dit waarschijnlijk in China het geval zal zijn, omdat zij het langst in quarantaine zitten sinds de uitbraak van het coronavirus. Aangezien de rest van de wereld langzaamaan vrijwillig dan wel verplicht (in een zogeheten “lockdown”) in quarantaine zit, spreid deze verwachting zich inmiddels ook uit naar andere landen.

Verkoop anticonceptie stijgt

Enkele indicatoren dat mensen meer bezig zijn met geslachtsgemeenschap is de stijging in anticonceptiemiddelen, plezierattributen en het aantal bezoekers van adult-sites. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de verveling en het simpelweg hebben van meer tijd zorgt voor een zoektocht naar rust en ontspanning. Het ligt voor de hand dat iemand die op zoek is naar rust en ontspanning een uitlaadklep als intimiteit gebruikt, aldus seksuologe Mandy Ronda. Dat neemt niet weg dat het dicht en lang op elkaar zitten ook de-erotiserend kan werken. Zo wordt er tevens een toename in echtscheidingen verwacht door experts.

Toename echtscheidingen

Volgens diverse echtscheidingskantoren in China is het aantal aanvragen tot echtscheiding explosief gestegen sinds de uitbraak van het coronavirus. Zo kwam er bij een echtscheidingskantoor in Dazhou in de provincie Sichuan in het zuidwesten van China binnen één maand tijd meer dan 300 aanvragen tot echtscheiding binnen. Dit was een stijging van meer dan 200%. Oorzaken van de toename in het aantal echtscheidingen wordt gezocht in de preventiemaatregelen die zijn opgelegd door de regering tegen het coronavirus. Door het uitvaardigen van de noodtoestand en het verplichte sociale isolement moeten een hoop koppels plotseling veel tijd samen doorbrengen. Met name die koppels die gewend zijn om onafhankelijk van elkaar te opereren zouden het snelst een echtscheiding aanvragen.

Geboortegolf in Europa

Volgens de World Health Organization (WHO) is Europa het nieuwe episch centrum van de coronacrisis, waarbij Italië het hardst getroffen wordt. Veel Europese landen hebben hun inwoners na dit nieuws dan ook verplicht om sociaal isolement te gaan leven. De verwachting is dan ook dat na een geboortegolf in China ook veel mensen in Europa zwanger zullen raken. Een zwangerschap duurt over het algemeen 40 weken. Wanneer de geboortegolf kan worden verwacht bereken je eenvoudig met deze zwangerschaps-duur-bereken-tool. Diegenen die nog mee willen doen met de geboortegolf kunnen hun kans op zwangerschap uitrekenen door gebruik te maken van onze vruchtbaarheid-bereken-tool.