Berekenen.nl
Geplaatst op 30 juni

Werkkapitaal: nieuwe manieren om het te vergroten

Het werkkapitaal is voor ondernemingen een belangrijk financieel onderdeel. Het is het geld dat beschikbaar is om de lopende kosten te voldoen en om te investeren in innovatie of andere verbeteringen.

Traditioneel kloppen ondernemers aan bij de bank om extra werkkapitaal aan te trekken. Dat is tegenwoordig lastiger dan voorheen, waardoor ze op zoek gaan naar alternatieven. Die zijn beschikbaar, waardoor de verhouding tussen de vlottende activa en vlottende passiva er beter uit komt te zien.

Buiten de bank om financieren

Wat zijn de mogelijkheden voor ondernemers om buiten de bank om te financieren? Steeds vaker maken zijn gebruik van factoring, net als van leverancierskredieten. In andere gevallen zijn er pinvoorschotten beschikbaar, wordt er gebruik gemaakt van lease, business angels of crowdfunding. Het zijn net als online kredieten alternatieven voor een lening bij de bank om het werkkapitaal te vergroten.

Werkkapitaal berekenen

Op zoek naar mogelijkheden om het werkkapitaal te vergroten of vooral benieuwd naar de huidige stand van zaken? De berekening daarvan is eenvoudig, met de formule die we daarvoor hebben ontwikkeld. Je kunt daarmee het werkkapitaal berekenen, gewoon aan de hand van de vlottende activa en vlottende passiva van de onderneming. Wij maken de berekening op de juiste manier, zodat jij op de hoogte bent van de grootte van het werkkapitaal. Aan de hand daarvan kun je vervolgens bepalen of het belangrijk is om dit op een van de bovenstaande manieren te vergroten.