Berekenen.nl
Geplaatst op 1 september

Wat is werkkapitaal?

Veel ondernemers vragen zich af wat werkkapitaal eigenlijk is en waarom het zo belangrijk is. Omdat wij deze vraag veel voorbij zien komen lees je hier wat werkkapitaal precies is.

Wat is werkkapitaal?

Werkkapitaal is nodig om een onderneming op korte termijn te laten draaien en noodzakelijk uitgaven te kunnen doen. De naam zegt het eigenlijk al, het is kapitaal om mee te werken. Er is namelijk in elke onderneming geld nodig om bijvoorbeeld voorraden, salarissen en rekeningen te betalen. Eigen is werkkapitaal dus het geld in een onderneming waarmee je allerlei kosten op korte termijn kan betalen. Vooral in grote onderneming is het lastig om een goed overzicht op de werkkapitaal positie te behouden. Wanneer er honderden facturen betaald en verstuurd moeten worden naar klanten, is het noodzakelijk om een goed overzicht te behouden.

Waarom is werkkapitaal zo belangrijk?

Wanneer er een tekort aan werkkapitaal is kunnen dagelijkse uitgaven niet worden voldaan. Rekeningen kunnen niet betaald worden, salarissen worden niet uitbetaald en leveranciers moeten lang wachten op hun geld. Dit wil je als ondernemer niet want hier kan je namelijk een slechte reputatie door opbouwen. Als er één ding is die je niet wil als ondernemer is dat wel een slechte reputatie. Daar kom je namelijk heel slecht vanaf.

Werkkapitaal berekenen

Wij snappen dat jij als ondernemer graag wil weten hoe het bedrijf er voorstaat en dat geldt natuurlijk ook voor de werkkapitaal posities van het bedrijf. Dat wordt namelijk beïnvloed door de debiteuren, crediteuren en voorraden worden dan ook beïnvloed wanneer debiteuren er langer over doen om te betalen. Het is daarom belangrijk dat je een goed overzicht hebt dat je op tijd kan inspringen wanneer dat nodig is. Bij Berekenen.nl hebben wij een tool ontwikkeld waar jij heel eenvoudig je werkkapitaal kan berekenen. Zo weet jij precies hoe je werkkapitaal er voor staat.

Werkkapitaal beïnvloeden

Er zijn verschillende manieren om uw werkkapitaal positie te beïnvloeden. Door het betaalgedrag van nieuwe klanten te analyseren kunt u zich behoeden tegen laat-betalende klanten. Ook kunt u afspraken maken met uw klanten om de betaaltermijnen omlaag te brengen, aan de andere kant kunt u uw leveranciers proberen later te betalen. Probeer de gehele betaaltermijn te gebruiken, en facturen niet eerder te betalen dan nodig. Tot slot is het afstemmen van de voorraad met de verkoop gunstig voor de werkkapitaal positie. Minder voorraad betekent minder liquide middelen die vastzitten in het magazijn.

Hoeveel werkkapitaal heb ik nodig?

Veel werkkapitaal betekent niet per definitie dat je bedrijf er financieel gezond voorstaat. Werkkapitaal levert je namelijk niks op. Het zit vast in voorraden en debiteuren. Je kunt dat geld dus niet investeren in bijvoorbeeld nieuwe machines. Als het gaat om de juiste hoeveelheid werkkapitaal, is het voortdurend zoeken naar de juiste balans. Het is in ieder geval zaak dat je het betaalgedrag van klanten goed in de gaten blijft houden. Las teveel klanten te laat betalen, dan kun je in de knel komen met je werkkapitaal en dat wil je natuurlijk helemaal niet.