Berekenen.nl
Geplaatst op 20 augustus

Verkooprijs te laag: gemeente vergeet een Tivoli-pand mee te rekenen

De verkoopprijs berekenen zou niet moeilijk moeten zijn, maar leidt soms tot lastige uitdagingen. De verkoopprijs van de Oudegracht 245 werd verkeerd berekend, door een van de panden van het voormalige Tivoli op die plaats over het hoofd te zien.

Een betere formule om de verkoopprijs te berekenen had het foutje wat dat betreft niet voorkomen, het gaat om het puur over het hoofd zien van een onderdeel. Hoe dit kon gebeuren is niet duidelijk, maar er is sprake van een foutje dat ruim 400.000 euro kost.

Foutje van ruim 400.000 euro

Een van de panden van Tivoli werd niet meegerekend. Dat pand heeft een waarde van 441.000 euro, waardoor de totale verkoopprijs een stuk lager is uitgevallen dan de bedoeling was. Daar waar de waarde minimaal 3,1 miljoen had moeten zijn wordt er nu een prijs gevraagd van iets minder dan 2,7 miljoen euro.

De gemeente heeft besloten om de prijs niet opnieuw te berekenen, omdat de aanbesteding dan zou moeten stoppen. In plaats van die afwijking en administratieve rompslomp heeft men besloten om de verkoop toch door te zetten. De gemeente heeft daarbij laten weten dat een eerdere taxatie uitwees dat de panden samen maximaal iets minder dan 2,4 miljoen waard zouden zijn.

Verkoopprijs berekenen

Zelf de verkoopprijs berekenen? Dat kan eenvoudig met onze online tool. We maken het graag zo eenvoudig mogelijk, om eventuele fouten te voorkomen. Het CDA en Stadsbelang Utrecht zijn furieus en willen het stadsbestuur het vuur aan de schenen leggen. Of dat nog helpt om de verkoopprijs formule opnieuw toe te passen is aan de andere kant natuurlijk de vraag. Het lijkt erop dat de koper in dit geval geluk zal hebben. Vooral nu het vastgoed weer in waarde stijgt pakt een meevaller van een paar rond dubbel voordelig uit, en nadelig voor de gemeente.