Berekenen.nl
Geplaatst op 27 mei

Horeca mag weer open op 1 juni

Op 1 juni mogen de restaurants en hun terrassen weer open voor maximaal 30 gasten (exclusief personeel). Sinds de coronacrisis waren veel restaurants en andere horecagelegenheden op last van de overheid gesloten. Dit om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Nu de pandemie op zijn retour lijkt mogen veel restaurants per de eerste van juni weer open.

RIVM maatregelen

Natuurlijk zijn wel de nodige RIVM maatregelen van kracht. Zo mogen er niet meer dan vier personen aan een tafel zitten en moet er voldoende afstand worden gehouden tussen de tafels (de gebruikelijke 1,5 meter). Verder brengen veel restaurants looproutes aan en sluiten ze sanitaire voorzieningen zoals toiletten tijdelijk af. Desalniettemin mogen er met de nodige maatregelen en antibacteriële handgels dus wel weer buiten de deur gegeten worden!

Restaurants in zwaar weer

Door de maatregelen rondom het coronavirus hebben veel horecagelegenheden – in het bijzonder restaurants – het zwaar gehad. Door het ontbreken van gasten daalden de inkomsten snel. Door het verdienmodel van restaurants hadden veel van deze ondernemingen moeite met hun solvabiliteit. Dit is een meetgraad waarin het aantal schulden dat een bedrijf heeft wordt afgezet tegen datgene dat er maandelijks binnenkomt.

Overheidssteun

Veel restaurants maakten dan ook gebruik van de geboden overheidssteun. Dit bleek voor een aantal bedrijven in de horeca helaas niet genoeg. Maar liefst 1 op de 5 restaurants is in de coronacrisis failliet gegaan. 2 op de 5 bedrijven konden zelfs met de overheidssteun maar amper het hoofd boven water houden. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon!

Verwachte drukte

Nu de horecagelegenheden met ingang van 1 juni weer open mogen gaan worden er natuurlijk de nodige maatregelen getroffen. Zo dienen gasten van te voren te reserveren. Dit is maar goed ook, omdat er een hoop gasten worden verwacht! Veel mensen hebben reikhalzend uitgekeken naar het moment dat ze weer plaats mogen nemen in een restaurant of op een terras. Restaurants dienen daarom rekening te houden met een verwachte drukte. Volgens veel economen zal dit de beloofde boost brengen waar veel restaurants naar snakken. Om maximale winst te behalen is het wel belangrijk dat ze hun servicegraad in de gaten houden. Een berekening waarin je uitdrukt hoe goed je dienstverlening is ten opzichte van je gasten!

Servicegraad berekenen

Nu vraag je je natuurlijk af, wat is een servicegraad? Een servicegraad is een mate waarin de aangekochte voorraad overeenkomt met de daadwerkelijke voorraad die er op een avond doorheen gaat. Voor veel restaurants is het belangrijk om deze servicegraad precies goed te krijgen. Teveel voorraad betekent namelijk dat ze voedselwaren en/of drinken weg moeten gooien. Te weinig voorraad betekent echter dat je de gasten in je restaurant en/of op je terras teleur moet stellen. Ben je of ken je een restauranthouder en ben je benieuwd hoe je je servicegraad kunt optimaliseren? Bereken je servicegraad eenvoudig met onze online servicegraad-bereken tool. Hiermee kun je eenvoudig je aanbod afstemmen op de vraag die je verwacht! Hierdoor kun je je gasten optimaal van dienst (service) zijn per 1 juni.