Berekenen.nl
Geplaatst op 7 augustus

Belastingdienst moet wettelijke rente over verlate heffingsrente betalen

De BV verzocht de Belastingdienst om de uitkering van heffingsrente, maar de dienst kwam hiermee te laat over de brug. Vervolgens eiste de bv de wettelijke rente als vergoeding, iets waar de Hoge Raad de BV nu gelijk in heeft gegeven.

Te late vergoeding van heffingsrente

De Hoge Raad stelt dat de Belastingdienst een duidelijke termijn tot haar beschikking heeft om de heffingsrente uit te keren. Na die periode zal dit overgaan in de wettelijke rente, op het moment dat de dienst te laat is met uitbetalen. Dit betekent dat de kosten voor de Belastingdienst flink oplopen, aangezien de wettelijke rente hoger ligt dan de heffingsrente die zij zelf uitkeren. Ook als particulier of ondernemer kun je te maken krijgen met de wettelijke rente, op het moment dat je een bepaalde betaling te laat of voorlopig helemaal niet doet.

Wettelijke rente berekenen

Je kunt zelf de wettelijke rente berekenen door na te gaan welk bedrag er nog open staat en bovendien te berekenen hoe lang dit al het geval is. Het is voldoende om de datum in te voeren waar het om gaat, aangezien de online tool er vervolgens voor zorgt dat je de mogelijkheid hebt om de wettelijke rente te berekenen. De wettelijke rente voor particulieren ligt een stuk lager dan die voor ondernemingen. Je kunt in beide gevallen online de wettelijke rente berekenen om een beeld te krijgen van het bedrag dat je extra moet betalen of je zelf in rekening kunt brengen.