Berekenen.nl
Geplaatst op 23 februari

Hoe werkt het nieuwe ouderschapsverlof

Dit is een regeling waarbij ouders de mogelijkheid hebben om betaald ouderschapsverlof op te nemen en een uitkering te ontvangen. In dit artikel ontdek je hoe dit nieuwe ouderschapsverlof werkt en welke voordelen het biedt.

Ouders hebben recht op onbetaald ouderschapsverlof tot hun kind 8 jaar oud is. Vanaf 2 augustus 2022 hebben ouders ook de mogelijkheid om 9 werkweken betaald ouderschapsverlof op te nemen en hiervoor een uitkering van het UWV te ontvangen. Het betaald ouderschapsverlof kan minimaal 1 werkweek duren, maar maximaal 9 werkweken. Dit geeft ouders de flexibiliteit om het verlof op te nemen in verschillende blokken van een aantal uren per dag over meerdere weken.

Het is belangrijk om te weten dat het betaald ouderschapsverlof moet worden opgenomen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind of binnen 1 jaar na opname in het gezin in het geval van adoptie- of pleegkinderen jonger dan 8 jaar. Als ouders bepaalde werkweken niet hebben opgenomen als betaald ouderschapsverlof, kunnen ze die nog steeds opnemen als onbetaald ouderschapsverlof.

De hoogte van de uitkering en de aanvraagprocedure hangen af van de situatie van de ouder. Ouders kunnen contact opnemen met het UWV voor specifieke informatie over hun eigen situatie en hoe zij de uitkering kunnen aanvragen. Het nieuwe ouderschapsverlof biedt ouders meer mogelijkheden om werk en zorgtaken te combineren, en geeft hen de financiële ondersteuning die ze nodig hebben tijdens deze belangrijke periode in hun leven.

Flexibel opnemen van ouderschapsverlof

Het nieuwe ouderschapsverlof geeft ouders de flexibiliteit om het verlof op te nemen op een manier die voor hen het beste werkt. Ze kunnen ervoor kiezen om een aantal uren per dag ouderschapsverlof op te nemen, verspreid over meerdere weken.

Dit stelt ouders in staat om het verlof beter af te stemmen op hun persoonlijke situatie en om werk en zorgtaken beter te combineren. Het flexibel opnemen van ouderschapsverlof is vooral handig voor ouders die geen behoefte hebben aan een langere periode van aaneengesloten verlof, maar liever hun tijd verdelen over meerdere dagen of weken.

Aantal weken ouderschapsverlof Maximaal aantal uren per dag
1 Hele dag
2 Halve dag
3 Halve dag
4 Minimaal 2 uur
5 Minimaal 2 uur

Met flexibel ouderschapsverlof kunnen ouders hun werkschema aanpassen aan de behoeften van hun kinderen en de dagelijkse verantwoordelijkheden. Ze kunnen ervoor kiezen om bijvoorbeeld 's ochtends ouderschapsverlof op te nemen en 's middags te werken, of om de verlofdagen te verdelen over meerdere dagen in de week.

Hierdoor krijgen ouders meer vrijheid en controle over hun tijd, waardoor ze een betere balans kunnen creëren tussen werk en gezin.

Aanvragen van de uitkering voor ouderschapsverlof

Ouders die gebruik willen maken van het betaald ouderschapsverlof en de daarbij behorende uitkering moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden en stappen doorlopen bij het aanvragen van de uitkering. Een ouder kan de uitkering aanvragen nadat hij/zij minimaal 1 werkweek ouderschapsverlof heeft opgenomen. De hoogte van de uitkering en de aanvraagprocedure zijn afhankelijk van de situatie van de ouder. Dit proces verloopt via het UWV. Ouders kunnen contact opnemen met het UWV voor specifieke informatie over hun eigen situatie en hoe zij de uitkering kunnen aanvragen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de vereisten en procedures om ervoor te zorgen dat ouders de juiste ondersteuning en uitkering ontvangen tijdens het ouderschapsverlof.