Berekenen.nl
Geplaatst op 12 juli

Gezond leven voordat je zwanger wordt?

Voordat je van plan bent om aan kinderen te beginnen is het belangrijk om gezond te eten en te bewegen. Je kunt naast gezond teen en bewegen ook elke dag foliumzuur slikken en stoppen met roken als je dit doet.

Waarom gezond leven als je zwanger wilt worden?

De eerste weken van een zwangerschap spelen een cruciale rol, aangezien dit het begin is waarin belangrijke organen worden gevormd.
Tijdens deze periode is het van essentieel belang dat je lichaam voldoende gezonde stoffen bevat en vrij is van schadelijke stoffen.
Omdat de meeste vrouwen pas na ongeveer 5 of 6 weken ontdekken dat ze zwanger zijn, is het belangrijk om al gezond te leven wanneer je probeert zwanger te worden. Het is raadzaam om een gezonde levensstijl aan te nemen voordat je stopt met het gebruik van anticonceptiemiddelen. Door deze aanpak kun je de kans op een gezond kind vergroten.

Adviezen

De volgende adviezen zijn belangrijk als je van plan bent om zwanger te worden. Je kunt het beste al met deze adviezen beginnen voordat je gaat stoppen met je voorbehoedmiddel.

Foliumzuur

Slik elke dag een pilletje met foliumzuur van 0,4 of 0,5 milligram. Begin hiermee voordat je gaat stoppen met je voorbehoedmiddel. Het is namelijk belangrijk dat je al 4 weken van te voren voordat je zwanger zou kunnen worden foliumzuur slikt.

Gebruik medicijnen wanneer je arts dat zegt

Ga alleen medicijnen gebruiken op advies van je huisarts. Vertel je huisarts en de apotheek dat je zwanger wilt worden. In vele gevallen krijg je vaak minder van het medicijn, dan normaal. Of je krijgt een alternatief medicijn dat veiliger is voor de zwangerschap. Ga geen medische crème, zalf of medicijnen gebruiken die je zonder recept kunt kopen. Sommige medicijnen kunnen namelijk schade geven aan zaadcellen. Daarom moeten ook mannen stoppen met bepaalde medicijnen als ze een kind willen.

Drink geen alcohol

Het meest bekende advies bij een zwangerschap is wel de drink geen alcohol. Tijdens de zwangerschap kan al een klein beetje alcohol gevolgen hebben voor je zwangerschap.

Innesteling berekenen

Wil je de innesteling berekenen, bijvoorbeeld om zoveel mogelijk gegevens rondom je zwangerschap te kunnen noteren? Het is na een paar jaar hartstikke leuk om hier nog eens aan terug te denken. Richt je onder andere op de innesteling, maar ook op de eisprong, je zwangerschap en natuurlijk je bevallingsdatum. Bereken hier gemakkelijk en snel jouw innesteling.