Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
10 / 10 (1)

Huurprijs berekenen zelfstandige woonruimte

Heb je een huis of appartement op het oog en wil je graag weten wat de huurprijs van deze woonruimte is? Of misschien huur je al wel een woning, maar twijfel je of de huurprijs die jij betaalt niet veel te hoog is. Je kunt de huurprijs berekenen door gebruik te maken van het puntensysteem van de Huurcommissie. Op deze pagina legt Berekenen.nl je uit wat dit puntensysteem inhoudt. Natuurlijk kun je ook meteen de huurprijs van jouw (toekomstige) woonruimte berekenen. lees meer

Andere bezoekers berekenden ook:

Huurprijs berekenen zelfstandige woonruimte

Huurprijs berekenen zelfstandige woonruimte; Huurcommissie

In Nederland zijn de rechten van huurders in principe goed geregeld. Verhuurder kunnen namelijk niet zomaar een ‘prijskaartje’ aan een woning hangen. Hier zijn regels voor opgesteld door de Huurcommissie. De Huurcommissie is een onafhankelijke en landelijke organisatie die zich onder andere bezighoudt met geschillen tussen huurders en verhuurders. De Huurcommissie wordt ‘in de gaten gehouden’ door de minister voor Wonen en Rijksdienst. Als jij als huurder een geschil met jouw huurbaas hebt, dan kunt je aan de bel trekken bij de Huurcommissie. De uitspraak die de Huurcommissie doet is bindend en geldt dus als ‘nieuwe’ richtlijn waar beide partijen (jij en verhuurder) zich aan moeten houden. Natuurlijk kun je ook bij de Huurcommissie terecht voordat er een geschil ontstaat. Zo heeft de organisatie richtlijnen opgesteld voor huurprijzen die gevraagd mogen worden. Deze komen samen in een puntensysteem.

Huurprijs berekenen; puntensysteem

De huurcommissie heeft een puntensysteem waarmee de huurprijs voor een woning vastgesteld kan worden. Let op: op deze pagina gaat het over de huurprijs voor een zelfstandige woonruimte. Gebruik een andere berekening voor de huurprijs van een onzelfstandige woonruimte (bijvoorbeeld als je een kamer wilt huren).
In het puntensysteem krijgen zelfstandige woningen punten voor verschillende onderdelen. De oppervlakte van de woning is daar één van, maar ook het aantal vertrekken dat centrale verwarming heeft. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat het energielabel is, hoe de keuken is uitgerust en wat de sanitaire voorzieningen zijn. Er worden ook punten toegekend voor de grootte van een balkon, tuin of terras, gehandicaptenvoorzieningen, het soort woning en de woonomgeving.

Berekenen huurprijs zelfstandige woonruimte

Hoe meer je weet over een woning, hoe beter de indicatie van de maximale huurprijs. Probeer daarom zo veel mogelijk gegevens te achterhalen en in te vullen. Als alle punten bij elkaar opgeteld zijn, heb jij een indicatie van de huurprijs voor jouw woonruimte. Aan deze indicatie kunnen geen rechten ontleend worden. Houd er ook rekening mee dat de richtlijnen elk jaar opnieuw onder de loep genomen worden en dat er wijzigingen kunnen plaatsvinden. Vul nu zelf de gegevens van jouw (toekomstige) woning in en bekijk wat de maximale huurprijs is. 

Nieuws over Huurprijs zelfstandige woonruimte

Kritiek op huurverhoging 2024

Lokale huurdersorganisaties hebben kritiek geuit op de maximale huurverhoging van sociale huurwoningen.

» Lees het volledige bericht
Ik wil op mij zelf wonen en wat nu?

Het vinden van een geschikte zelfstandige woonruimte is een belangrijke stap in het leven van veel mensen. Of je nu op zoek bent naar je eerste eigen appartement, een nieuwe stad wilt verkennen of gewoon opzoek bent naar meer onafhankelijkheid, het huren van een zelfstandige woonruimte biedt talloze voordelen. In deze blog bieden we je een uitgebreide gids om je te helpen bij het vinden en huren van een zelfstandige woonruimte, inclusief waar je moet zoeken, waar je op moet letten en welke stappen je moet nemen.

» Lees het volledige bericht
Huurprijzen hard gestegen

Huurders moeten dieper in de buidel tasten om hun huur te betalen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat huurders dit jaar gemiddeld 2,9 procent meer huur betalen dan het jaar ervoor.

» Lees het volledige bericht
Helft huurders in vrije sector kan mogelijk rekenen op flinke daling huurprijs

De helft van de huren in de vrije sector is eigenlijk veel te hoog. Het gaat om zogenaamde geliberaliseerde huurcontracten, die eigenlijk onder de regels voor de gereguleerde sector zouden moeten vallen.

» Lees het volledige bericht
Huurprijs kantoren Hong Kong het hoogst

De huurprijzen van kantoren in Hong Kong zijn het hoogste ter wereld, het is de duurste locatie ter wereld om een kantoor te huren.

» Lees het volledige bericht
Huurprijzen voor veel retailers dit jaar omlaag

Nederlandse retailers hebben het zwaar, maar zijn positief over het komende jaar. Ze hebben het idee dat ze meer winst kunnen behalen dan vorig jaar, vooral de non-food retailers zien het zonnig in.

» Lees het volledige bericht