Berekenen.nl
Geplaatst op 3 april

Helft huurders in vrije sector kan mogelijk rekenen op flinke daling huurprijs

Zodra dat het geval wordt zal de huur gemiddeld met €371 per maand dalen, een daling van 40 procent ten opzichte van de huidige huurprijs. Dit blijkt uit onderzoek van TPO, dat onderzoek deed naar uitspraken door de Huurcommissie tussen januari 2010 en februari 2016.

Huurmarkt in Nederland

Op 1 juli 1994 werd de liberalisering van de huurmarkt ingevoerd. Dat betekent dat er sindsdien sprake is van een puntensysteem voor woningen. Bij een bepaald aantal punten mag de verhuurder zelf de huur voor de woning vaststellen. De grens voor sociale huur ligt op dit moment op €71-,68 per maand. Onder dat bedrag per maand dient de huurder zich aan het puntensysteem te houden, daar boven is dat niet nodig. Die grens zou volgens de Huurcommissie niet altijd op de juiste manier bepaald worden. Een groot deel van de huurwoningen in de vrije sector zou qua puntenscore binnen de sociale huur vallen en daarmee een veel lagere huur moeten meekrijgen.

Huurprijs berekenen

Wil je zelf de huurprijs berekenen van je woning, bijvoorbeeld op basis van het puntensysteem dat daarvoor beschikbaar is? We hebben een handige online module gemaakt, die je kunt gebruiken om de punten te berekenen en op basis daarvan de huurprijs vast te stellen. Het resultaat? Je kunt online de huurprijs berekenen en nagaan of je een eerlijke prijs betaalt of wat een bepaalde woning zou kosten. Uiteraard kost het je slechts een paar minuten van je tijd, je kunt heel eenvoudig zorgen voor een berekening van de kosten.