Berekenen.nl
Geplaatst op 31 mei

Hoe werkt eigen vermogen?

Eigen vermogen een van de woorden die heel veel hoort en leest waarbij ondernemers aan het spreken zijn. Maar hoe werkt het nou eigenlijk en wat komt er allemaal bij kijken? Wij vertellen je het in deze blog.

Eigen vermogen belasting

Ja, ook hier moeten de mensen in Nederland belasting over betalen. Het ligt er dan wel aan wat je eigen vermogen is. Dat heeft namelijk invloed over de hoeveelheid belasting die jij moet betalen. De overheid gaat er dan ook vanuit dat je verstandig je vermogen investeert met als doel hier weer geld aan te verdienen. Zo creëer je dan ook passief inkomen iets wat tegenwoordig heel erg populair is bij jongeren. Iedereen wilt namelijk makkelijk geld verdienen maar kan dat wel? Dat is de vraag die veel ouderen zich afvragen.  Normaal gesproken vraagt de Belastingdienst zo’n 31% belasting over je eigen vermogen. Dit percentage is dan ook met 1% gestegen, dit was vorig jaar namelijk nog 30%.  Let wel op. Over de eerste €50.000 hoef je nog geen belasting te betalen. Als je daar boven komt moet dat natuurlijk wel.

Eigen vermogen betekenis

Wat is eigen vermogen precies? Het is eigenlijk heel simpel. Je kan het net zo zien als met het berekenen van winst. Je eigen vermogen is dan ook alle leningen en schulden van je bezittingen en geld af te halen. Hierdoor hou je over wat je eigenlijk hebt en tot je beschikking hebt. Dit is dan ook je eigen vermogen.

Hoe kan ik mijn eigen vermogen berekenen

Er zijn verschillende manieren om je eigen vermogen te berekenen. Je kan het doen via de manier die wij hierboven hebben genoemd maar je kan ook een veel makkelijkere manier gebruiken. Wij hebben namelijk een tool ontwikkeld waar je het binnen een aantal seconden heel erg makkelijk kan berekenen. Het enige wat je in hoeft te vullen zijn je totale waarde van je bezittingen en vreemd vermogen. Als je dat ingevuld hebt weet jij binnen een paar seconden wat het eigen vermogen is van jouw onderneming. Bereken hier je eigen vermogen.


Eigen vermogen in de bijstand

Als je in aanmerking wilt komen voor de bijstand mag je geen vermogen hebben. Veel mensen twijfelen hier vaak over, maar dat mag dus niet. Als je wel een eigen vermogen hebt kom je dus ook niet in aanmerking voor de bijstand en zal je aanvraag dus worden geweigerd. Dit komt omdat de gemeente dan vind dat je dan eerst wel even van je eigen vermogen kan leven. Ook gaan er veel mensen vanuit dat je niet in aanmerking komt voor de bijstand wanneer je een eigen woning hebt. Ook dit is niet helemaal juist, tuurlijk wanneer je in een villa woont terwijl je de bijstand hebt aangevraagd denkt de gemeente ook van dit klopt niet. Dit zal dan ook een beetje raar zijn. Veel mensen denken dit dan ook omdat je woning ook behoort tot je vermogen. Daarom is er een bijzondere vrijstelling gekomen van €46.900 is de overwaarde meer dan dit bedrag, dan kan je nog wel in aanmerking komen voor de bijstand maar dan zal het in een andere vorm gaan. De vorm waar je dan voor in aanmerking komt is dan een lening.