Berekenen.nl
Geplaatst op 10 juli

Nieuwe kansen op werk

Volgens cijfers van vacaturesite Indeed zijn er de afgelopen weken weer iets meer vacatures online gezet dan de weken daarvoor. Dat klinkt als goed nieuws, voor als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Gloort er eindelijk licht aan de horizon? En wat moet je doen als je in de toekomst het slachtoffer wordt van een ontslaggolf?

Mooi begin van 2020

Aan het begin van het jaar zag het er allemaal heel mooi uit. Het werkloosheidscijfer was in februari 2020 historisch laag: slechts 2,9 procent van de beroepsbevolking had geen betaald werk. De arbeidsmarkt was redelijk verzadigd en er waren plannen om weer eens kritisch te kijken naar verschillende CAO’s.

Toename in het aantal werklozen

Maar toen kwam de coronacrisis. Het optimisme veranderde, en daarmee veranderden ook de mooie cijfers. In mei 2020 telde Nederland 330 duizend werklozen. Het werkloosheidspercentage kwam hiermee op 3,6 procent in de maand mei. Dat is hetzelfde percentage als in het begin van het jaar 2019. Op zich nog niks aan de hand, maar niemand weet hoe de arbeidsmarkt zich de komende tijd gaat ontwikkelen.

Steunpakket aan bedrijven

Om te voorkomen dat bedrijven massaal omvallen, heeft de regering de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid in het leven geroepen, beter bekend als de NOW-regeling. De eerste NOW-regeling liep tot juni, en deze regeling is nu verlengd tot 1 oktober.


Ontslag van werknemers voorkomen

Via deze regeling krijgen bedrijven tot 90 procent van de loonkosten vergoed, afhankelijk van de omzetverlies dat het bedrijf geleden heeft. Het idee achter deze steunmaatregel is om te voorkomen dat er in deze tijd massaal personeel wordt ontslagen. Bedrijven krijgen door deze steun een prikkel om te blijven investeren in hun werknemers.

Afschaffing ontslagboete

In de tweede fase van deze NOW-regeling is de ontslagboete afgeschaft. FNV vreest dat hierdoor alsnog een ontslaggolf ontstaat. Bij een ontslag hoeft alleen de overheidssteun terugbetaald te worden. Natuurlijk is het niet zo dat bedrijven zomaar personeel kunnen ontslaan. Maar als het zwaar weer is op de arbeidsmarkt, kan het zijn dat bedrijven reorganiseren en mensen ontslaan.

Bereken de hoogte van je WW-uitkering

Wat nou als jij je baan verliest? Of stel dat je een flink aantal uren verliest? Dat is natuurlijk niet leuk en je hoopt niet dat het je overkomt. Bereken dan hier wat de hoogte is van je WW-uitkering. Wel zo handig om te weten wat je kunt verwachten.

Succesvolle sectoren

De vacaturesite Indeed meldde een lichte stijging in het aantal vacatures. Maar niet alle bedrijven staan nu te springen om personeel. Zo was er de afgelopen maand de meeste vraag naar verkopers, timmermannen en schoonmakers. Ook verpleegkundigen waren in trek.

Minder banenaanbod

Andere sectoren, zoals horeca, hospitality en toerisme, blijven achter. Ondanks de versoepelde maatregelen is de vraag naar werknemers nog niet groot. Natuurlijk kan daar de komende maanden weer verandering in komen.

Betere tendens

Het bericht dat er een lichte stijging is in het aantal vacatures geeft in elk geval weer reden om een beetje positief te zijn. Er is leven na een coronacrisis, ook op de banenmarkt.