Berekenen.nl
Geplaatst op 22 mei

Zorgtoeslag zal opgaan in huishoudtoeslag

Je kunt zelf de zorgtoeslag berekenen, om na te gaan waar je recht op hebt. Daarnaast kun je een berekening maken voor bijvoorbeeld de huurtoeslag en de kinderbijslag. Aan de andere kant betalen we belasting over ons inkomen, waarbij het bedrag sterk afhangt van de hoogte van ons inkomen.

Diverse toeslagen in Nederland

Het totale stelsel met toeslagen moet volgens Eric Wiebes (staatssecretaris van Financiën) op de schop, aangezien er sprake is van teveel toeslagen. Dit werkt onder andere fraude in de hand en zorgt er daarnaast voor dat we onnodig veel kosten maken voor de algehele administratie. Het systeem moet eenvoudiger, om ervoor te zorgen dat we van veel van de toeslagen af kunnen. Er zal een huishoudtoeslag moeten komen, waarmee het mogelijk is om in één keer het juiste bedrag naar een huishouden over te maken. Op die manier kan de Belastingdienst veel geld besparen.

Zorgtoeslag berekenen

Tot die tijd kun je zelf de zorgtoeslag berekenen en nagaan waar je recht op hebt. De zorgtoeslag is beschikbaar voor iedereen tot een bepaald inkomen, dat de overheid per jaar vaststelt. Des te verder je onder dit inkomen zit, des te meer zorgtoeslag je krijgt en des te minder je dus zelf hoeft te betalen voor de zorgverzekering die je afsluit. Heb je een (officiële) partner? Ga dan uit van het bedrag dat jullie samen mogen verdienen. Je kunt zelf de zorgtoeslag berekenen om na te gaan waar je recht op hebt, zodat je het budget voor de komende tijd vast kunt stellen.