Berekenen.nl
Geplaatst op 3 maart

Zorgtoeslag maakt ons zorgstelsel volgens Schippers solidair

Zij was een van de drie senatoren die in december stemde tegen het nieuwe plan om de vrije artsenkeuze in te perken en lijkt daar nu dus nog een schepje bovenop te doen. Minister Schippers heeft echter laten weten dat het zorgstelsel in Nederland wel degelijk solidair is. Iedereen krijgt dezelfde zorg, onafhankelijk van het inkomen. Daarnaast is er voor de lagere inkomens een zorgtoeslag, om de zorg ook voor hen betaalbaar te houden.

Kwaliteit van de zorg

Volgens Schippers is de kwaliteit van de zorg in orde, waarmee het stelsel solidair is. Linthorst is het daar aan de andere kant niet mee eens, zij geeft aan dat het beperken van de vrije artsenkeuze en andere aanpassingen ernstig afbreuk doen aan de totale solidariteit binnen het stelsel. Zij wijst vooral op het feit dat dit in de hand werkt dat rijken meer mogelijkheden hebben dan de minder bedeelden. Schippers lijkt niet ontvankelijk voor de kritiek en legt het naast haar neer, zij lijkt niet van plan om het zorgstelsel op korte termijn verder aan te passen.

Zorgtoeslag berekenen

Benieuwd of je recht hebt op zorgtoeslag, een vorm van tegemoetkoming voor de hoge zorgkosten? Een basis zorgverzekering kost gemiddeld zo’n €90 - €100 per maand, iets dat veel mensen niet zomaar op kunnen brengen. Daarnaast dien je rekening te houden met het eigen risico van €375 per jaar, per persoon. Je kunt online je zorgtoeslag berekenen, en nagaan of je recht hebt op een tegemoetkoming in de maandelijkse kosten voor de premie. Met de maximale zorgtoeslag blijft er nog een bedrag van zo’n €25 per maand over om zelf te betalen, deels afhankelijk van de eventuele aanvullende zorgverzekering.