Berekenen.nl
Geplaatst op 11 mei

Zorgtoeslag hoe werkt het?

Zorgtoeslag is misschien wel een van de meest bekende toeslagen van Nederland. Maar toch bestaat er altijd enige twijfel van hoe het nou precies werkt en wanneer je recht hebt op deze toeslag. Daarom leggen wij uit wanneer je recht hebt op deze toeslag en hoe de toeslag precies werkt. Wij hopen dan ook dat wij zo snel mogelijk deze twijfel bij de mensen weg kunnen nemen.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet je natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden moeten voldoen, wat elk jaar het geval is. Het kan wel voorkomen dat deze voorwaarden veranderen. Daarom wordt er ook massaal aangeraden om elk jaar nog even te controleren als je nog recht hebt op een toeslag van het voorgaande jaar. Het kan natuurlijk ook andersom zijn. Het kan dan ook zijn dat je vorig jaar niet aan de voorwaarden voldeed maar dit jaar wel. Het zou natuurlijk zonde zijn als je een toeslag misloopt. Voor 2021 is er ook het een en ander veranderd. Zo zul je hoe dan ook een eigen zorgverzekering moeten hebben. Dit geldt voor jongeren van 18 jaar en ouder en was een voorwaarde die al jarenlang geldt. Daarnaast zal deze zorgverzekering Nederlands moeten zijn om zorgtoeslag te kunnen krijgen. Ook moet je een geldige verblijfsvergunning hebben. Als laatste mag je geen inkomen hebben boven de 39.500 euro. Terwijl dat vorig jaar nog 38.500 was. 

Wanneer wordt de toeslag uitbetaald?

Verdien je nog niet genoeg geld waardoor je zorgtoeslag krijgt? Je kan dan verwachten dat de zorgtoeslag uitbetaald wordt tussen de 20ste en de 22ste van de maand. Dit is in vergelijking met 2020 niet veranderd. Wat er wel verandert is maximale zorgtoeslag., net zoals de bovengrens. De hoogte van de zorgtoeslag is namelijk van maximaal 199 euro per maand naar maximaal 207 euro per maand gegaan met toeslagpartner.

Hoe kan ik zorgtoeslag aanvragen?

Als je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, moet je dit zelf aanvragen. Je kan zorgtoeslag dan ook aanvragen via de Belastingdienst. Je krijgt deze toeslag namelijk niet automatisch. Voor het lopende jaar kun je op elk moment zorgtoeslag aanvragen. Achteraf kan ook, tot 1 september van het jaar erna. Zorgtoeslag voor 2020 kun je dus aanvragen tot 1 september 2021. Als je uitstel heb aangevraagd voor de inkomstenbelasting, heb je soms nog iets langer de tijd om je aanvraag in te dienen.

Zorgtoeslag berekenen

Wil je zorgtoeslag berekenen? Je kunt dat doen door allereest wat persoonlijke gegevens in te voeren. Deze zijn nodig om een situatieschets te maken en na te gaan of je daadwerkelijk in aanmerking komt voor zorgtoeslag maar ook voor het feit of je in Nederland woont en als je bijvoorbeeld een toeslag partner hebt. In bepaalde gevallen heb je dan ook recht op zorgtoeslag. Als laatste kun je dan ook ongeveer zien hoeveel zorgtoeslag je kan ontvangen. Let wel op, het kan zijn dat het niet precies overeenkomt maar vaak klopt het wel. Zo kan je er toch een beetje vanuit gaan op hoeveel zorgtoeslag jij recht hebt.