Berekenen.nl
Geplaatst op 5 oktober

Zorgtoeslag afschaffen om eigen risico te verlagen

De bestuursvoorzitter van verzekeraar Menzis is geen fan van de huidige zorgtoeslag en het eigen risico dat we betalen binnen de zorg. Hij is van mening dat we de zorgtoeslag zouden moeten afschaffen. Het geld dat daarmee vrijkomt zouden we moeten gebruiken om het eigen risico voor verzekerden met een laag inkomen te beperken. Op die manier ontstaat er een minder ingewikkeld systeem, dat bovendien solidair is met hen die een lager inkomen hebben.

Onnodig ingewikkeld systeem

Volgens de bestuursvoorzitter zorgt de zorgtoeslag op dit moment voor een onnodig ingewikkeld systeem. Met de huidige regeling betalen we allemaal een hoog eigen risico voor de zorg, waar voor hen met een laag inkomen de zorgtoeslag tegenover staat. Door de beiden tegen elkaar weg te strepen is het volgens hem goed mogelijk om het systeem een stuk eenvoudiger te maken. Dat moet er uiteindelijk vooral voor zorgen dat er een minder ingewikkeld systeem ontstaat waarvoor we minder kosten hoeven te maken. Daar komt bij dat het op die manier gemakkelijker wordt om het eigen risico inkomensafhankelijk te maken, iets dat het kabinet eerder niet lukte.

Zorgtoeslag berekenen

Wil je de zorgtoeslag berekenen, om na te gaan waar je recht op hebt? Je kunt online de zorgtoeslag berekenen, zodat je eenvoudig kunt nagaan welk bedrag er beschikbaar is om het eigen risico en andere eventuele zorgkosten op te vangen. Uiteraard kun je de zorgtoeslag ook goed gebruiken om de premie voor de zorgverzekering te betalen. Hoe je er mee omgaat maakt in principe niet uit, je kunt met het geld doen wat je wilt. Je kunt online de zorgtoeslag berekenen, zodat je eenvoudig na kunt gaan wat je kunt ontvangen op basis van het inkomen dat je per jaar verdient.