Berekenen.nl
Geplaatst op 8 december

Heb ik recht op zorgtoeslag 2021?


Iedereen van 18 jaar en ouder met een laag inkomen kan een tegemoetkoming krijgen van de overheid voor de kosten van de zorgverzekering, maar daar zitten natuurlijk ook bepaalde eisen aan. Wat die eisen precies zijn lees je hier.

Zorgtoeslag vanaf 18 jaar

Vanaf de maand nadat je 18 jaar bent geworden, heb je recht op zorgtoeslag. Wanneer je jonger bent is dat niet het geval. Je bent dan namelijk gratis meeverzekerd met je ouders. Je hoeft dan ook nog geen premie voor je zorgverzekering te betalen. Je hebt dan uiteraard ook geen recht op een tegemoetkoming aangezien je ook geen premie hoeft te betalen. Zoals we hierboven al aangaven moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen om zorgtoeslag te ontvangen. De eerste voorwaarde waar de Overheid naar kijkt is je inkomen en je vermogen. Deze mogen niet te hoog zijn. De maximale zorgtoeslag waar je recht op kan hebben in 2021 is maximaal €107 voor alleenstaanden en €207 voor partners per maand.


Het inkomen voor zorgtoeslag

Zoals we hierboven al aangaven mag je niet een te hoog inkomen hebben. Er is namelijk een bepaalde inkomensgrens, anders heb je geen recht meer op eventuele zorgtoeslag. Het inkomen waarboven het recht op zorgtoeslag is voor alleenstaanden €31.138. Als je een toeslagpartner hebt, mag jullie inkomen samen maximaal €39.979 zijn. Wanneer jullie hierboven zitten vervalt jullie recht op zorgtoeslag en zal je geen tegemoetkoming krijgen van de overheid.


Het vermogen voor zorgtoeslag

Zoals we hierboven al aangaven speelt ook je vermogen een grote rol bij het recht hebben op eventuele zorgtoeslag. Ook deze mag niet te hoog zijn. Je recht op zorgtoeslag vervalt dan ook wanneer je een vermogen hebt boven €118.479. Met vermogen kan je denken aan spaargeld, beleggingen of een eventueel vakantiehuis. Voor toeslagpartners is het maximum een stukje hoger namelijk €149.819. Zoals we eten gaat de huizenmarkt op dit moment heel erg snel omhoog. Wij snappen dan ook heel erg goed dat jij je afvraagt of de overwaarde van je woning ook meetelt. Het kan dan namelijk maar zo zijn dat jij het recht op zorgtoeslag daardoor kan verliezen, maar dat is gelukkig niet zo. Wanneer de overwaarde op 1 januari op je rekening staat telt dat bedrag wel mee. Daar moet je je dan niet over vergissen want dan kan het recht op je zorgtoeslag wel vervallen.

Vermogen verlagen

We gaan richting het einde van het jaar en wij snappen dat je misschien wel een heel erg goed jaar hebt gehad, maar dat je toch graag je vermogen een beetje wilt verlagen, maar hoe doe je dat precies? Wanneer je in bezit bent van een koopwoning is dat eigenlijk best makkelijk. Je kan je vermogen dan namelijk verlagen door extra af te lossen op je hypotheek. Dat is vaak sowieso een grote aanrader om te doen. Wel is het heel erg belangrijk om goed te kijken of extra aflossen op je hypotheek wel zo verstandig is. Het kan namelijk maar zo zijn dat het juist helemaal niet verstandig is.