Berekenen.nl
Geplaatst op 5 juli

Afschaffen toeslagen door de Belastingdienst is niet zo eenvoudig

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft een analyse gemaakt. Uit de berekeningen blijkt dat het afschaffen van de toeslagen eigenlijk altijd leidt tot sterke veranderingen in de koopkracht, zoals die bij voorkeur niet plaats zouden moeten vinden.

Belastingstelsel vereenvoudigen

De overheid loopt al langer rond met het plan om het belastingstelsel eenvoudiger te maken. Er is inmiddels sprake van een systeem dat tal van regels, uitzonderingen en toeslagen kent. Dit moet na de verkiezingen van 2017 gemakkelijker gaan worden, de politieke partijen willen er stuk voor stuk mee aan de slag gaan. Volgens het CPB zal het echter niet meevallen om het systeem bij de Belastingdienst zomaar op te schop te gooien. Toch moet er wat gaan veranderen. Het huidige systeem is onnodig ingewikkeld en werkt fraude in de hand, waardoor dit de overheid jaarlijks veel geld kost.

Huur- of zorgtoeslag berekenen

Wil je binnen het huidige systeem berekenen welke toeslagen je aan kunt vragen? Je kunt online bijvoorbeeld de huurtoeslag berekenen, de kinderopvangtoeslag berekenen of de zorgtoeslag berekenen. Aan de hand van die berekeningen kun je eenvoudig nagaan welke bedragen je van de Belastingdienst kunt ontvangen om rond te kunnen komen. Je kunt verschillende toeslagen ontvangen, waarmee je ervoor zorgt dat je het financieel wat gemakkelijker hebt. Met name de zorgtoeslag is voor een groot aantal mensen beschikbaar. Je kunt online de toeslagen berekenen zodat je binnen een paar minuten op de hoogte bent van de mogelijkheden die jij hebt.