Berekenen.nl
Geplaatst op 26 maart

18 en nu?

Als je 18 word ben je officieel volwassen en komen er een paar dingen bij kijken. Je krijgt namelijk als volwassene veel meer verplichtingen en verantwoordelijkheden. Wij gaan ze met je bespreken en vertellen hoe je het makkelijk kan berekenen.

Zorgtoeslag berekenen

Vanaf 18 jaar heb je je eigen zorgverzekering hier moet je maandelijks geld voor betalen. Maar gelukkig kun je ook als je 18 bent zorgtoeslag aanvragen. Dan krijg je per maand een bepaald bedrag om je te helpen die maandelijkse kosten van je zorgverzekering te kunnen betalen. Zorgtoeslag krijg je vanaf de maand nadat je 18 bent geworden. Dat is dezelfde maand waarin je voor het eerst de premie voor je zorgverzekering moet gaan betalen.

Wil je nou jou zorgtoeslag berekenen? Dat kan door allereerst wat persoonlijke gegevens in te voeren. Deze zijn nodig om een situatieschets te maken en na te gaan of je in aanmerking kunt komen voor de toeslag. Denk hierbij onder andere aan je geboortedatum, maar ook aan het feit of je in Nederland woont en je bijvoorbeeld een toeslagpartner hebt. In bepaalde gevallen levert die je een toeslag op, terwijl het er ook voor kan zorgen dat jullie samen teveel verdienen. Je kunt op het eerste tabblad in een paar minuten je zorgtoeslag berekenen, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Vakantiegeld berekenen

Meestal heb je als je 18 bent wel een baan of bijbaantje en hier krijg je natuurlijk naast je loon ook vakantiegeld van. Het vakantiegeld bedraagt 8% van je brutoloon en dit krijg je bovenop je loon. In sommige gevallen zit het bij je brutoloon in. Als dit niet het geval is krijg je meestal je vakantiegeld uitbetaald in mei. Bij sommige werkgevers moet je het zelf opvragen of ze betalen het zoals we net zeiden uit met het loon. Hier kan je makkelijk je vakantiegeld berekenen.

Uurloon berekenen

Als je dus een baantje of bijbaantje hebt krijg je uiteraard salaris. Vaak krijg je betaald per uur en ben je nou benieuwd wat jou uurloon is? Dan kun je hier makkelijk je uurloon berekenen door je maandsalaris in te vullen en het aan uren per week dat je werkt.