Berekenen.nl
Geplaatst op 10 mei

Alles wat je moet weten over vakantiegeld

Met mei opkomst kijken velen uit naar het vakantiegeld dat ze binnenkort ontvangen. Deze extra financiële steun. Is bij uitstek geschikt voor vakanties en andere leuke activiteiten. Wettelijk gezien is een werkgever verplicht om zijn of haar personeel minstens 8% vakantietoeslag uit te keren. Toch zijn er veel vraagstukken rondom dit onderwerp. Waar komt vakantiegeld eigenlijk vandaan? Hoe wordt het belast? Waar gaan vaak dingen mis? En is vakantiegeld ook van toepassing als je ziek bent, in de WW zit of een bijbaan hebt? Wij hebben de antwoorden op deze vragen voor je op een rijtje gezet.

Waar komt vakantiegeld nou vandaan?


Het concept van vakantiegeld is ontstaan aan het begin van de 20e eeuw. Het doel van deze financiële vergoeding was om werknemers de mogelijkheid te geven om betaald verlof te nemen, zonder dat zij hun salaris hoefden te missen. Destijds bestond vakantiegeld uit slechts één betaling. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd er echter dubbel vakantiegeld ingevoerd, wat neerkomt op de vakantietoeslag die we nu kennen. Dit extra bedrag was specifiek bedoeld om werknemers te helpen bij het financieren van hun vakantie.

Belasting betalen over vakantiegeld?


Als werkgever heb je een wettelijke verplichting om vakantiegeld aan je medewerkers uit te keren. De specifieke regels hierover verschillen echter per cao. In veel bedrijven wordt vakantiegeld bijvoorbeeld in mei uitbetaald, maar er zijn ook cao’s waarin is vastgelegd dat het in juni moet gebeuren. Daarnaast zijn er bedrijven en sectoren waarin het vakantiegeld maandelijks, bovenop het salaris, wordt uitgekeerd. Dit is vaak het geval bij oproepkrachten in de horeca of bij personeel met een 0-uren contract. Kortom, de uitbetaling van vakantiegeld verschilt sterk van bedrijf tot bedrijf en hang af van de specifieke afspraken die zijn vastgelegd in de betreffende cao.

Vakantiegeld bij ziekte of uitkering


Zelfs wanneer een medewerker ziek is, heeft hij of zij nog steeds recht op vakantiegeld. In dat geval blijft het vakantiegeld echter beperkt tot het wettelijke minimum van 8%. Als een medewerker gedurende langere tijd ziek is en zijn of haar salaris is verlaagd naar 70%, dan wordt het vakantiegeld berekend op basis van dat jaar salaris.

Ook als iemand een WW-uitkering of een andere uitkering, zoals een AOW- o WAJONG-uitkering, ontvangt, heeft hij of zij recht op vakantiegeld. De hoogte van het vakantiegeld is gebaseerd op de hoogte van de uitkering en wordt in dit geval uitbetaald door het UWV.

Vakantiegeld berekenen


Wil jij nu ook je vakantiegeld berekenen? Bereken hier dan gemakkelijk en snel je vakantiegeld met onze makkelijke tool.