Berekenen.nl
Geplaatst op 16 maart

Fiscus kijkt scherper naar misbruik opgave goede doelen

Als voorbeeld wordt in de Telegraaf een situatie aangehaald waarbij een pand in Den Haag voorzien is van twee schoonsteenstukken van een beroemde schilder uit de achttiende eeuw. In combinatie met een aantal bijzondere schilderijen besluit de eigenaar er een stichting voor op te richten, het gaat om een museum in plaats van een woonhuis. Het vermogen wordt aangemerkt als goed doel met een ANBI-status.

ANBI-status voor goede doelen

Die ANBI-status is van belang, aangezien het daarmee officieel een goed doel is en er schenkingen mogelijk zijn die de belastingdruk drukken. Schenkingen aan een dergelijke stichting komen in aanmerking voor vrijstelling van belasting. De fiscus komt er echter achter dat het gemakkelijk is om een ANBI-status te verkrijgen en daarmee belasting te ontlopen. De fiscus wil daar de komende tijd scherper op gaan letten, door na te gaan in welke gevallen mensen slechts een ANBI-status aanvragen om de belasting te kunnen ontlopen. Daar is de status niet voor bedoeld, die is er voor de daadwerkelijke goede doelen die schenkingen ontvangen van externen.

Schenkbelasting berekenen

Wil je de schenkbelasting berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan welk bedrag je dient te betalen op het moment dat je een erfenis ontvangt? De overheid maakte in 2014 tijdelijk gebruik van een regeling om belastingvrij €100.000 te schenken voor de aankoop van een eigen woning, het lijkt erop dat die regeling op termijn weer terugkomt. Je kunt tot die tijd online de schenkbelasting berekenen. Aan de hand daarvan kun je op voorhand nagaan welk deel van een schenking of een erfenis op zal gaan aan belasting richting de Belastingdienst.