Berekenen.nl
Geplaatst op 13 februari

Vuilnisman 13 procent en zijn chef 7 procent loonsverhoging; stakingen zijn voorbij

Op woensdag 22 februari 2023 is er een akkoord gekomen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Dit betekend dat er aan de stakingen een einde komt. De stakingen werden gevoerd door onder andere vuilnismannen en handhavers. Er is 13 procent loonsverhoging voor de vuilnismannen en ambtenaren in een hoger segment moeten het doen met 7 procent.

Dat maakte vakbondsleider van FNV Fred Bos bekend in aanwezigheid van de Amsterdamse burgemeester Hester van Buren (personeel). De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die namens alle gemeenten onderhandelde met de vakbonden, heeft nu afgesproken dat werkenden in lagere functies de grootste loonsverhoging krijgen. Dit voorstel kwam van Van Buren en lijkt nu landelijk navolging te krijgen.

13 procent loonsverhoging

Zo werd in Utrecht, Den Haag, Groningen en Amsterdam het huisvuil niet opgehaald vanwege de staking. Woensdag stoppen de stadsreinigers van Den Bosch en Maastricht met werken.

VNG en de vakbonden hebben nu afgesproken dat de lonen van de laagste schaal met 13 procent stijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om afvalophalers en medewerkers van de gemeentelijke schoonmaakdienst. Voor de iets hogere schalen, salarisschaal 5, waarin bijvoorbeeld een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zit, is een verhoging van circa 12 procent afgesproken. Op de hoogste schalen, vanaf salarisschaal 11, stijgen de lonen met bijna 7 procent. Het stadsbestuur krijgt ook een extra vakantie en een extra algemene rustdag, evenals een gemengde werkvergoeding van 3 euro per dag.

Opruimen en schoonmaken

VNG-onderhandelaar Ton Heerts kondigde vorige week op een vakbondsdemonstratie in Utrecht  aan een nieuwe cao voor te stellen. Hij zei dat hij begreep dat de voorgestelde verhoging van 5 procent te klein was. Van Buren zegt nu "erg blij" te zijn met de deal. "De staking is nu voorbij, maar het heeft alle Amsterdammers bewust gemaakt van hoe belangrijk mensen zijn voor een schone, veilige en leefbare stad. Het zal een paar dagen duren om op te ruimen en schoon te maken."

Succesvol

Of stakingen leiden tot hogere lonen is moeilijk te bepalen, vertelde Paul de Beer, hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam. "Je ziet dat er na de stakingen een hoger loonbod is gedaan. Wat dat betreft lijkt de staking geslaagd. Maar je weet niet of er een hoger bod zou zijn gedaan als de onderhandelingen waren doorgegaan."

VNG en de vakbonden hebben afgesproken om de cao uiterlijk 6 april aan de leden te presenteren.

De staking van afvalvervoerders zette de cao onder druk. In Maastricht hebben de ondernemers de schoonmaak-machines al zelf geregeld, uit angst dat het carnavalsafval door de staking na een week blijft staan.

Online netto loon berekenen

Het netto slaris is een eenvoudige maar belangrijke indicator van jouw persoonlijke financiële positie. Als je precies weet hoeveel geld jouw persoonlijke huishouden binnenbrengt en wat het onderscheid van jouw bruto-inkomen, dan kan je weloverwogen beslissingen nemen over jouw uitgaven. Dat maakt sparen en plannen voor de toekomst een stuk makkelijker. Wil jij weten wat jouw netto salaris is? Met één druk op de knop kun je jouw netto loon berekenen.