Berekenen.nl
Geplaatst op 26 oktober

Je Netto loon eenvoudig berekenen


Elke maand krijg je een mooi salarisstrookje, maar wat verdien je nou echt? Het netto inkomen is het geld dat je daadwerkelijk kunt besteden van je inkomen. Het is gelijk aan jouw totale inkomen minus belastingbetalingen en premies vóór belastingen. Het is dus belangrijk voor jouw financiële leven en daarom is het handig dat je veel manieren hebt om je netto inkomen te berekenen.

Wat is netto precies?

Je inkomen is in feite hoeveel geld je op regelmatige basis binnenhaalt, meestal maandelijks of jaarlijks. Als je bijvoorbeeld € 1000 per week verdient, heb je een maandelijks inkomen van ongeveer € 4333 en een jaarinkomen van € 52.000. Dit is echter niet hetzelfde als jouw netto inkomen. Inkomen is het geld dat in jouw persoonlijke huishouden terechtkomt, meestal als loon voor door jou verricht werk. Zodra je uitgaven zoals inkomstenbelastingen en premies vóór belastingen aftrekt, komt je uit op jouw persoonlijke netto-inkomen wat je vrij kan besteden.

Hoe het netto inkomen werkt

Aangezien het netto-inkomen niet hetzelfde bedrag is als het bedrag dat je verdient, moet je de waarde van jouw netto-inkomen berekenen met een kleine berekening. Om jouw persoonlijke netto-inkomen te berekenen, telt je al jouw inkomsten uit verschillende bronnen bij elkaar op. De som is jouw bruto inkomen. Vervolgens trekt je loonheffingen en andere verplichte inhoudingen ervan af om jouw netto-inkomen te vinden. Voorbeelden van enkele van deze inhoudingen en belastingen zijn onder meer de inkomstenbelastingen, sociale zekerheidsbelastingen, Premies voor volksverzekering en bijdragen voor pensioenregelingen.

Hulp bij het vaststellen van je besteedbare inkomen

Wanneer je jouw inkomsten op een belastingaangifte vermeldt, kan belastingvoorbereidingssoftware je helpen bij het bepalen van hoeveel geld je daadwerkelijk hebt verdiend. Deze programma’s helpen ook bij het opsporen van inkomstenbronnen die je misschien bent vergeten. Financiële software kan ook jouw netto inkomen berekenen en houdt een lopend totaal voor je bij. Door rapportages in de software is alles toegankelijk en kan je de cijfers makkelijk met elkaar vergelijken. Je zou het inkomen in je accountregister kunnen registreren als een gesplitste transactie, zodat je rekening kunt houden met het brutoloon en elk van de belastingen en aftrekposten vóór belasting die je op jouw salarisstrookje vindt.

Hoe weet ik wat mijn bruto inkomen precies is

Als je een directe storting hebt van je salaris, vraag dan de personeelsafdeling van jouw bedrijf of de persoon die de salarisadministratie beheert, of je een helder overzicht krijgt van je salaris. Deze persoon kan je ook vragen stellen over de verschillende inhoudingen op jouw salaris. Nadat je alle informatie hebt kan je een beter beeld krijgen van wat je betaalt aan premies en belastingen.

Hou rekening met de soorten inkomen die je ontvangt

De meest voorkomende bron van inkomsten voor de meeste mensen is hun wekelijkse of maandelijkse salaris. Andere bronnen van inkomsten kunnen bijvoorbeeld het online verkopen van goederen zijn op Ebay of Marktplaats. Sommige mensen ontvangen geld in de vorm van royalty's auteursrechten en octrooien. Je kunt ook geld ontvangen uit passieve inkomstenbronnen. Dit zijn inkomstenbronnen waarvoor je jouw arbeid niet hoeft in te ruilen voor geld. Denk aan kamers, woningen of appartementen verhuren. Hou dus rekening met al deze zaken als je gaat kijken naar jouw totale inkomen.

Waarom is het handig om mijn netto-inkomen te weten?

Of je nu een beheersbaar budget probeert te creëren, spaart met een doel voor ogen of gewoon belastingaangifte doet. Als je weet dat jouw netto-inkomen jouw financiële leven gemakkelijker zal maken is de keuze snel gemaakt om die te berekenen. Gebruik daarvoor deze site. Je kunt ook jouw netto inkomen berekenen met een verscheidenheid aan personal finance-software. Met dit soort software kan je loonstrookjes, socialezekerheidsuitkeringen of andere vormen van inkomen invoeren en vervolgens zien wat je uitgeeft en hoeveel je overhoudt.

Let goed op je financiële situatie en krijg grip op je netto loon

Het nettoresultaat is een eenvoudige maar belangrijke indicator van jouw persoonlijke financiële positie. Als je duidelijk weet hoeveel geld jouw persoonlijke huishouden binnenbrengt en wat het onderscheidt van jouw bruto-inkomen, dan kan je weloverwogen beslissingen nemen over jouw uitgaven. Dat maakt sparen en plannen voor de toekomst een stik makkelijker. Bereken dus gelijk je netto loon en wees goed voorbereid.