Berekenen.nl
Geplaatst op 20 augustus

Belgen betalen meeste belasting van Europa

De Belgen werken het meest voor de staat, op basis van de hoogste belastingdruk van Europa. De Belgische vakbond VBO maakt daar al veel langer melding van, zij vinden vooral dat de kosten voor werkgevers omlaag moeten om de economie gezonder te maken.

Van bruto naar netto loon

De resultaten blijken uit een studie van het Institut Economique Molinari. Het onderzoek vergelijkt de belastingdruk van verschillende Europese landen met elkaar, Nederland blijkt in de middenmoot te staan. Theoretisch gezien werken we in Nederland tot 18 juni voor de staat, daarna werken we voor onszelf. In België kan men dat moment pas op 6 augustus vieren, waardoor er sprake is van een hogere belastingdruk. We betalen in Nederland gemiddeld 46,24% belasting over het geld dat we aan de andere kant verdienen. In Cyprus ligt de belastingdruk het laagst, de inwoners van dat land betalen slechts tot 31 maart aan de overheid en kunnen daarna voor zichzelf gaan werken. Ook op Malta ligt de belastingdruk een stuk lager dan bijvoorbeeld in Nederland en België.

Netto loon berekenen

Wil je zelf je netto loon berekenen, om na te gaan wat je daadwerkelijk op je rekening kunt verwachten? Je kunt het netto loon berekenen door gebruik te maken van onze tool, nadat je de gegevens over bijvoorbeeld je brutoloon hebt ingevuld. In Nederland kennen we een progressief belastingstelsel. Dat betekent dat je steeds meer belasting gaat betalen naarmate je meer verdient. Je kunt online het nettoloon berekenen om na te gaan wat een nieuwe functie je op zal leveren, of wat de buurman overhoudt van zijn bruto salaris.