Berekenen.nl
Geplaatst op 10 januari

Tips om meer te besparen in 2022

Het nieuwe jaar is weer begonnen, en we hebben allemaal wel goede voornemens. Veel mensen willen dan ook het jaar financieel goed beginnen. Dat begint dan ook vaak met het sparen. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet waardoor jij meer en makkelijker kan sparen in het nieuwe jaar. Je leest ze hier.

Maak sparen je eerste prioriteit

Wanneer je al eens eerder bent begonnen met sparen ben je er waarschijnlijk wel al eens achter gekomen dat je prioriteiten moet stellen tijdens het sparen. Je moet namelijk heel erg goed nadenken wat je nodig bent en wat je echt moet kopen. Wanneer je namelijk iets niet nodig bent kan je dat geld beter opzij zetten. Wanneer je kritisch gaat kijken naar alle uitgaven kan je namelijk heel erg makkelijk een paar tientjes per jaar besparen en dat is natuurlijk nooit verkeerd. Helemaal niet in het nieuwe jaar.

Raak je spaarrekening niet aan

Wanneer je elke maand netjes geld aan de kant zet bijvoorbeeld op je spaarrekening is het belangrijk dat je dat geld ook op je spaarrekening laat staan. Het kan namelijk heel erg verleidelijk zijn om het vervolgens weer van je spaarrekening af te halen maar doe dit niet. Wanneer je dit namelijk doet demotiveer je jezelf tijdens het sparen en maak je de drempel minder laag. Het beste is dan ook dat je nooit geld naar je lopende rekening overboekt. Dan wordt je namelijk trots op wat je al gespaard hebt wat weer voor extra motivatie zorgt. Wanneer je extra motivatie krijgt wordt het sparen ook makkelijker waardoor je sneller je doel bereikt.

Kijk naar je hypotheek

Wanneer we aan sparen denken kom je al gelijk bij een grote kostenpost genaamd je vaste lasten. Het is namelijk heel erg aantrekkelijk om je vaste lasten zo laag mogelijk te houden. Dat kan je onder andere doen bij je hypotheek. Mocht je dan ook de financiële ruimte hebbe, dan  kan het zeer interessant zijn om extra af te lossen op je hypotheek mocht dat mogelijk zijn. Het gaat dan om geld dat anders in box 3 meegerekend zou worden als vermogen. Door extra af te lossen, daalt de inkomstenbelasting die je over 2021 moet betalen.

Kijk goed naar al je abonnementen 

In 2022 kunnen de prijzen van abonnementen op onder andere bioscopen, pretparken en dierentuinen stijgen. Je kunt besparen door in het begin van het jaar te kijken naar je abonnement en eventueel omzetten naar een lager  abonnement hierdoor kan je heel erg eenvoudig je vaste lasten verlagen in het nieuwe jaar. Het kan ook voorkomen dat je een grote korting krijgt wanneer je gaat verlengen. Dat is natuurlijk ook heel erg leuk meegenomen in het nieuwe jaar. Wanneer je scherp gaat kijken naar alle abonnementen kan je zo een paar tientjes per jaar besparen wat je vervolgens weer kan gebruiken om bijvoorbeeld een nieuwe auto aan te schaffen. Zet een doel wat jij dit graag wilt gaan behalen.