Berekenen.nl
Geplaatst op 12 juli

Bakkerijen in de plus: brutowinst en omzet stijgen weer

Het gaat goed met de bakkerijen in Nederland. De brutowinst viel het afgelopen jaar flink hoger uit dan een jaar eerder. De omzet nam met gemiddeld 2,5 procent toe. Dat geeft aan dat er weer meer verkocht werd, terwijl de verkopen eerder juist afnamen.

De prijzen liggen hoger dan een jaar eerder en ook het aantal aankopen nam weer iets toe. Dat is goed nieuws voor de bakkerijen. De brutowinst is er vaak laag, waardoor alleen een hoge omzet helaas niet voldoende is om daar goed van te kunnen leven.

Gemiddeld 2,5 procent meer verkocht dan vorig jaar

De BakkerijMonitor wijst uit dat 72 procent van de bakkerijen het afgelopen jaar kon rekenen op 2,5 procent meer omzet. Dat is goed nieuws, omdat de bakkers het vaak moeten doen met beperkte marges. Iedere kleine stijging is welkom, om het hoofd financieel goed boven water te kunnen houden. De gemiddelde prijs per artikel bedraagt nog altijd €3,09 en ligt daarmee niet veel hoger dan vorig jaar. Wat dat betreft zal het moeten gaan om meer verkopen, in plaats van duurdere verkopen. Er blijft wat dat betreft werk aan de winkel voor de bakkerijen, maar er is geen sprake (meer) van een daling van de omzetten.

Brutowinst berekenen: online tool

Zelf benieuwd welke brutowinst je maakt ten opzichte van de omzet die je hebt kunnen realiseren? Dat kun je online eenvoudig uitrekenen, door gebruik te maken van onze tool. Je kunt op die manier de brutowinst berekenen, zonder dat je daar zelf ingewikkelde formules voor nodig hebt. Het is in plaats daarvan voldoende om de juiste gegevens in te voeren in de tool. Wij zorgen ervoor dat je als bakkerij je brutowinst kunt berekenen, net als in iedere andere branche waarin je wilt weten welke waarde je over de afgelopen periode hebt toegevoegd.