Berekenen.nl
Geplaatst op 23 september

Overdrachtsbelasting: wat is het en hoeveel kost het?

Een koopwoning kost meer dan alleen de aankoopprijs. Dit komt door de kosten koper, wat extra kosten zijn voor de bestaande woning. Zij zorgen ervoor dat je hypotheek hoger wordt dan het bedrag waarvoor je koopt. Iets om te onthouden! Onderdeel van deze extra kosten is de overdrachtsbelasting: de belasting die je betaalt als je een woning koopt. Wat is dit eigenlijk en hoeveel kost het je?

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is een belasting die in Nederland wordt geheven bij de overdracht van een woning. Dit is 2% van de aankoopprijs. Je betaalt deze belasting alleen bij een bestaande woning. Deze belasting wordt niet betaald bij een nieuwbouwwoning. In plaats daarvan betaal je omzetbelasting, die is vaak bij de aankoopprijs is inbegrepen.

Van 6% naar 2%

Laten we een paar jaren terug gaan in de tijd. Om de woningmarkt te stimuleren heeft het kabinet - van halverwege 2011 tot halverwege 2012 - de overdrachtsbelasting tijdelijk verlaagd van de oorspronkelijke 6% naar 2%. Dit maakt het kopen van een woning veel goedkoper en dus aantrekkelijker. In 2012 besloot het kabinet de lage 2 procent rente te blijven hanteren. Je kunt er dus nog steeds van profiteren in 2022, 2023 en jaren daarna, mits dit zo blijft natuurlijk. Hiermee bespaar je al snel enkele duizenden euro’s op je totale kosten.

Overdrachtsbelasting afgeschaft voor starters

Het kabinet wil de woningmarkt toegankelijker maken voor starters op de woningmarkt. Je betaalt dus vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer als je tussen de 18 en 35 jaar bent en jouw eerste woning koopt. Hiermee bespaar je een mooi bedrag dat je normaal gesproken in jouw eigen geld zou moeten investeren. Voorwaarde is wel dat jouw huis niet meer dan €400.000 kost. Ook mag deze belastingvrijstelling niet eerder gebruikt zijn en moet je zelf in de woning wonen.

Online overdrachtsbelasting berekenen

Je kunt online de overdrachtsbelasting berekenen, aan de hand van de waarde van de koopwoning. Wil je een woning kopen op basis van kosten koper? Je bent als koper dan verantwoordelijk voor de overdrachtsbelasting, dit leidt tot bijkomende kosten. Hou hier onder andere rekening mee wanneer je de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt gebruiken of wanneer je benieuwd bent naar de maximale hypotheek in relatie tot de eigen middelen (eigen geld) die je dient in te zetten. Je kunt online de overdrachtsbelasting berekenen, zodat je weet wat het je aan belasting kost om een woning of pand over te nemen.