Berekenen.nl
Geplaatst op 19 maart

Onduidelijkheid over overdrachtsbelasting bij transformatie van een woning

De overdrachtsbelasting werd een aantal jaar geleden verlaagd van 6 procent naar 2 procent. Daarmee is het fiscaal een stuk voordeliger geworden om een bestaand huis te kopen. De overdrachtsbelasting behoort tot de ‘kosten koper’, waardoor het vaak de koper is die deze kosten betaalt. In sommige gevallen ontstaat er echter onduidelijkheid, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een transformatie van een woning.

2 procent of 6 procent belasting

Ondanks de verlaging van de overdrachtsbelasting voor woningen geldt het hogere tarief nog altijd in een aantal gevallen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een transitie van een woning. Er is in eerste instantie sprake van onroerend goed, waarvoor het hoge tarief zou gelden. Dat vastgoed wordt echter omgevormd tot een woning, waardoor het lage tarief gaat gelden.

In sommige gevallen is er discissue over het feit of de overdrachtsbelasting 2 procent of 6 procent zou moeten bedragen. Dat kan voor de koper die de kosten betaalt veel kosten schelen, waardoor het de moeite waard is om daar duidelijkheid over te verkrijgen. Bovendien is de overdrachtsbelasting in 2018 voor een woning opnieuw aftrekbaar, waardoor de 2 procent belasting ook nog eens fiscaal voordeel oplevert.

Overdrachtsbelasting in 2018: aftrekbaar bij aangifte inkomstenbelasting

De overdrachtsbelasting is in 2018 net als in voorgaande jaren aftrekbaar. Op die manier kan het kopen van een woning een aanzienlijk fiscaal voordeel opleveren. Dat gebeurt tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Wil je online de overdrachtsbelasting in 2018 berekenen? Je kunt die berekenen aan de hand van het juiste tarief en de waarde van de woning. Voor woningen gaat het om 2 procent van de waarde, terwijl er bij ander onroerend goed sprake is van het reguliere en hogere tarief van 6 procent.