Berekenen.nl
Geplaatst op 11 augustus

Maximale hypotheek berekenen zonder vast contract

Obvion werkt samen met Randstad en de Vereniging Eigen Huis aan een proef, om ook mensen zonder vast contract een hypotheek aan te kunnen bieden, door naar de toekomst te kijken in plaats van naar het verleden.

Tijdelijk contract en ZZP’ers

Met name de flexwerkers en ZZP’ers krijgen nu vaak niet zomaar een hypotheek. Zij kunnen niet de maximale hypotheek berekenen zoals andere werknemers met een vaste overeenkomst dat kunnen. De drie partijen breiden een proef uit naar nog eens 10.000 flexwerkers en ZZP’ers, om goed te kijken naar hun toekomstperspectief en hen op basis daarvan eventueel toch een hypotheek aan te bieden. Op die manier hoopt men de markt aan te kunnen passen aan de veranderingen die er gaande zijn op de arbeidsmarkt en de woningmarkt, zodat deze klaar zijn voor de toekomst.

Maximale hypotheek berekenen

Wil je zelf je maximale hypotheek berekenen? Indien je een vast contract hebt kun je uitgaan van het bruto inkomen dat je per jaar verdient. Werk je als ZZP’er? Neem dan het gemiddelde van de laatste drie jaarcijfers en ga daarbij uit van het fiscale resultaat dat je hebt weten te realiseren. Dit vormt tot op dit moment de reguliere methode om je maximale hypotheek te berekenen. Je krijgt op die manier toch een beeld van wat je waarschijnlijk maximaal kunt lenen, voor de aankoop van een eigen woning, zonder dat je een vast contract hebt.