Berekenen.nl
Geplaatst op 23 november

Lage rente op hypotheken: nu vastzetten?

De rente op hypotheken is nog altijd laag, ondanks de recente kleine stijgingen. Is dit daarom het moment om de rente vast te zetten? Banken bieden de mogelijkheid om de hypotheekrente voor een periode van bijvoorbeeld 10 of zelfs 20 jaar vast te zetten. De rente is in dat geval uiteraard iets hoger, maar kan bescherming bieden tegen een nog hoger oplopende rente. Is het verstandig om de rente op de hypotheek op dit moment langere tijd vast te zetten?

Lichte stijging van de hypotheekrente

De lichte stijging van de hypotheekrente geeft veel mensen het gevoel dat ze die nu vast dienen te zetten. Om van de huidige rente te kunnen profiteren zullen echter veel huizenbezitters hun hypotheek moeten oversluiten of openbreken. Dat brengt een boeterente met zich mee. Het valt te bezien of die boeterente terugverdiend wordt. Sluit je op dit moment een nieuwe hypotheek af? Dan is het de moeite waard om daarvoor een lange rentevaste periode te kiezen. Indien de rente de komende verder zal oplopen heb je daar dan in ieder geval geen last van, waardoor je een lage hypotheekrente blijft betalen en je voordelig kunt blijven wonen.

Maximale hypotheek berekenen

Wil je de maximale hypotheek berekenen of een andere berekening maken met betrekking tot de rente? We maken het je graag gemakkelijk, aan de hand van onze online module. Het is voldoende om aan te geven welk percentage je betaalt, bijvoorbeeld over een krediet van €10.000 of een hypotheek van €250.000. Je kunt op die manier de rente berekenen, zodat je op voorhand een goed beeld krijgt van de maandlasten. Door de rente te berekenen kom je financieel in ieder geval niet voor verrassingen te staan, je weet dan goed waar je aan toe bent.