Berekenen.nl
Geplaatst op 1 mei

Lening aflossen

Weet jij eigenlijk precies wat een lening inhoud? Hoe kan je makkelijk de duur van je aflossing berekenen? Wil jij antwoord op deze twee vragen, lees dan snel verder!

Geld kan geleend worden, dat wil zeggen dat jij geld ontvangt van (in de meeste gevallen) een bank. Als je geld gaat lenen bij een bank word er over het algemeen een vergoeding (rente) gevraagd. De rente is een bepaald percentage over het geleende bedrag dat moet worden betaald voor de lening van het geld. Dat houd dus in dat er uiteindelijk meer moet worden terugbetaald dan er daadwerkelijk geleend is. Het is de bedoeling dat een lening op termijn word terug betaald dit heet ook wel de aflossing. Hier kun je makkelijk de duur van je aflossing berekenen.

Hoe kan een bank geld uitlenen?

Banken hebben de beschikking over geld dat door andere bij jun in bewaring gegeven is. Die personen willen daar graag rente over ontvangen. De bank kan die rente vergoeden als de bank rendement op het in bewaring gegeven geld kan bereiken. Dit kan de bank doen door het geld uit te lenen.

Verschillende soorten leningen

Hypotheek

Een lening tegen hypothecair onderpand. Iemand leent geld om een huis te kopen; het huis dient als onderpand. Die persoon betaalt rente en aflossing aan de bank.

Effectenkrediet

Een lening tegen onderpand van effecten.

Persoonlijke lening

Een lening aan een persoon om andere zaken dan een woning aan te schaffen. Omdat het risico hiervoor groter is, aangezien een onderpand ontbreekt, zal de rente over een persoonlijke lening hoger zijn dan de hypotheekrente.

Doorlopend krediet

Hierbij ligt het bedrag niet vast, er wordt naar behoefte geld opgenomen en afgelost.

Kredietkaarten

Kredietkaarten, ook wel creditkaarten genoemd, zijn kaarten waarmee je voor een korte periode in krediet kunt gaan. Kredietkaarten gebruiken zorgt ervoor dat het geld niet direct van de bankrekening wordt afgeschreven maar meestal slechts één keer per maand. Hierdoor heeft u een tijdelijke krediet mogelijkheid.

Achtergestelde lening

Een lening, vooral door bedrijven aangegaan, die slechts terugbetaald zal worden als de andere schuldeisers (inclusief de gewone leningen) eerst uitbetaald zijn. Dit verhoogt het risico, en dus is de rente ook hoger.

Overbruggingskrediet

Typisch hierbij is dat het een beperkte periode in de tijd moet overbruggen, bv. de tijd tussen de aankoop van een nieuwe woning, die dus eerst betaald moet worden, en de verkoop van de andere woning, waarvan de eigenaar dus pas later het geld van kan krijgen, om het overbruggingskrediet terug te betalen. Vaak wordt hierbij gebruikgemaakt van een hypothecair mandaat.

Geld lenen van vrienden of familieleden

Indien een kleine lening tussen twee vrienden of familieleden wordt afgesloten, zal er over het algemeen geen rente betaald worden. Bij grote bedragen zal dat echter in veel gevallen wel gebeuren. Bij het lenen van grote bedragen is het aan te raden om de rechten en plichten vast te leggen in een overeenkomst.