Berekenen.nl
Geplaatst op 9 maart

Aflossen met spaargeld nog altijd lastig voor Nederlanders

We kiezen liever voor een veilig gevoel van spaargeld achter de hand, ook als daar aan de andere kant een krediet tegenover blijft staan. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Financieel Gedrag & Psychologische Principes in de Praktijk’, uitgevoerd door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het NIBUD.

Zowel spaargeld als een lening

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat 17% van de Nederlanders aan de ene kant spaargeld heeft staan, terwijl daar aan de andere kant een lening tegenover staat. 3 op de 5 geeft aan het geld niet te willen gebruiken om de lening af te lossen, zodat zij aan de andere kant nog wat geld achter de hand hebben. Dat is echter lang niet altijd de beste keuze, want het geld lenen kost meer dan dat het spaargeld aan de andere kant oplevert. Het is vaak beter om het krediet af te lossen en daarna opnieuw te sparen, dan geld achter de hand te houden en de lening onnodig lang door te laten lopen.

Duur aflossing lening berekenen

Wil je de duur aflossing lening berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan hoeveel tijd je nodig hebt om van een krediet af te komen? Je kunt dit eenvoudig online doen, zodat je een goed beeld krijgt van wat je te wachten staat en wat je van een krediet kunt verwachten. Denk je na over een lening? Je kunt de rente berekenen om een beeld te krijgen van de kosten, de duur van de aflossing biedt je duidelijkheid over de looptijd. Op die manier weet je goed wat je afsluit en kun je zorgen voor een stabiele financiële situatie.