Berekenen.nl
Geplaatst op 24 april

Alles wat je moet weten over karaat goud

Karaat goud is een term die vaak wordt gebruikt bij het schrijven van de zuiverheid van goud. Het is een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde van goud, omdat het aangeeft hoeveel zuiver goud er in een stuk goud aanwezig is. In deze blog gaan we dieper op het onderwerp ‘wat is karaat goud’ in en hoe het wordt gebruikt bij het bepalen van de waarde van goud.


Karaat maatstaf


Karaat is een maatstaf voor de zuiverheid van goud. Het wordt uitgedrukt als een verhouding van 24 delen, wat betekent dat 24 karaat goud 100% zuiver goud is. In andere woorden, het betekent dat er geen andere metalen zijn toegevoegd aan het goud. Echter, omdat puur goud erg zacht is en gemakkelijk kapot kan gaan, wordt het zelden puur gebruikt voor sieraden of andere toepassingen. In plaats daarvan worden er vaak andere metalen aan toegevoegd om het goud harder te maken en de duurzaamheid te verhogen.

Als goud gemengd wordt met andere metalen, wordt het een legering genoemd. De zuiverheid van de legering wordt aangegeven door de karaat waarde. Zo betekent 18 karaat goud bijvoorbeeld dat het goud voor 75% uit zuiver goud bestaat en voor 25% uit andere metalen. Dit wordt vaak gedaan om de gewenste kleur of hardheid van het goud te maken. Zo wordt bijvoorbeeld koper toegevoegd om rosé goud te maken, terwijl zilver of nikkel worden gebruikt om wit goud te maken.

Karaat gewicht


Het is belangrijk om op te merken dat het karaat gewicht van goud niet hetzelfde is als het gewicht van goud. Daarnaast speelt ook de kwaliteit van het goud een rol. Hoe hoger de karaat waarde, hoe hoger de waarde van het goud. Het gewicht van goud wordt gemeten in Troy ounces, waarbij 1 Troy ounce gelijk is aan 31,103 gram. Het karaat gewicht van goud heeft echter betrekking op de zuiverheid van het goud en heeft niets te maken met het gewicht ervan. Het is dus mogelijk om een zwaar stuk goud te hebben met een laag karaat gewicht en andersom.

De waarde van karaat goud wordt bepaald door verschillende factoren. Allereerst is de prijs van goud zelf een belangrijke factor. Hoe hoger de prijs van goud, hoe hoger de waarde van een stuk karaat goud. Daarnaast speelt ook de kwaliteit van het goud een rol. Hoe hoger de karaat waarde, hoe hoger de waarde van het goud. Dit komt omdat hogere karaat waardes duiden op meer zuiver goud, dat een hogere intrinsieke waarde heeft.

Er zijn verschillende manieren om de karaat waarde van goud te bepalen. Een veelvoorkomende methode is door middel van een toetssteen. Dit is een speciale steen waarop een stuk goud wordt gewreven. Vervolgens wordt er een oplossing op de steen aangebracht, die reageert met metalen.

Omrekenen pond naar karaat


Het omrekenen van pond naar karaat vereist een conversiefactor. Een pond is gelijk aan 2267,98 karaat. Om ponden om te zetten in karaat, moet je de ponden vermenigvuldigen met de conversiefactor. Bijvoorbeeld, 2 pond is gelijk aan 4535,92. Gelukkig hebben wij hier een makkelijke berekening voor en scheelt dit een hoop hoofdpijn.