Berekenen.nl
Geplaatst op 8 januari

Ondernemers niet altijd op de hoogte van belang btw

Het belang van de btw wordt door ondernemers niet altijd erkend. Terwijl ze daarmee een direct risico lopen van 6 tot 21 procent, ten opzichte van de omzet die ze maken. Vooral ondernemers die lang moeten wachten op de betalingen van facturen hebben daarmee te maken. Ze dienen de btw af te dragen aan de Belastingdienst, maar moeten wachten tot het moment dat ze hun factuur kunnen innen. Op die manier kan de btw een belangrijk risico betekenen, waar steeds meer ondernemers mee te maken krijgen.

Btw: 6 tot 21 procent risico voor ondernemers

Afhankelijk van de branche bedraagt de wettelijk verplichte btw 6 tot 21 procent. Dat betekent een risico voor ondernemers. Zij moeten de btw in rekening brengen en die afdragen aan de fiscus, bijvoorbeeld per kwartaal. Aan de andere kant moeten ze soms lang wachten op de betaling van hun factuur, inclusief de btw. In de tussentijd lopen ze een risico. Veel ZZP’ers en andere kleine ondernemers zijn zich daar niet van bewust. Het is daarom verstandig om regelmatig berekeningen te maken van de btw, om goed in de gaten te houden welk financieel risico zij lopen.

Online btw berekenen

Wil je zelf de btw berekenen? Dat kan als ondernemer, maar ook als particulier is het soms de moeite waard om een berekening te maken. Waarmee je goed op de hoogte bent van het bedrag dat je aan btw betaalt. Of om achteraf te berekenen welk bedrag er eigenlijk opgaat aan de btw. Ondernemers kunnen de btw voor 6 procent of 21 berekenen om hun verkoopprijs te bepalen. Ten opzichte van de kostprijs of de inkoopprijs. We maken het met onze online tools gemakkelijk om de btw te berekenen, waarmee je ervoor zorgt dat je binnen een paar klikken weet wat de btw bedraagt.