Berekenen.nl
Geplaatst op 15 september

Hoeveel btw betaal je over een cocktail?

De horeca is traditioneel een lastige branche als het gaat om het berekenen van btw. Dat heeft te maken met de verschillende tarieven die er gelden, voor de gerechten en de drankjes die er worden geserveerd.

De gerechten worden belast op basis van het lage btw-tarief, terwijl de drankjes zowel het hoge als het lage tarief kunnen hebben. Een drankje met alcohol krijgt het hoge tarief, terwijl een drankje zonder alcohol het lage tarief krijgt. De rekening laat daardoor vaak twee bedragen aan btw zien, zowel op basis van het hoge als het lage tarief.

Alcohol en niet-alcohol in het drankje

Echt interessant wordt het op het moment dat iemand een cocktail of een mixdrankje bestelt. Er is dan vaak sprake van een mix van drankjes met en zonder alcohol, waarvoor in principe twee verschillende tarieven zouden moeten gelden.

De cola in een Cuba Libre wordt belast met het lage tarief, terwijl de rum het hoge tarief krijgt. En bij een cocktail zoals een Sex on the Beach of een Mojito wordt het nog een stukje complexer. Officieel zou de horecagelegenheid de verschillende ingrediënten los moeten aanslaan, om de juiste btw-tarieven te berekenen.

Btw berekenen

Wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken, bijvoorbeeld als het gaat om de btw over de rekening? Je kunt online de btw berekenen, door gebruik te maken van onze handige tool. Je kunt berekeningen maken op basis van het bedrag inclusief of exclusief btw, net als op basis van het hoge en lage tarief waar we in Nederland gebruik van maken. Op die manier ben je altijd op de hoogte van het bedrag aan btw en van het totaalbedrag, zowel voor consumenten als wanneer je daar zakelijk gebruik van wilt maken.