Berekenen.nl
Geplaatst op 12 maart

Europees Hof keurt hoog btw-tarief voor eBooks en kranten goed

Het Europese Hof heeft geoordeeld dat het geen probleem is om een hoge btw-tarief te berekenen voor digitale boeken en kranten. Hier is veel kritiek op gekomen, omdat het zou gaan om hetzelfde product dat toch leidt tot een hogere belasting. De Europese Commissie heeft aangegeven ondanks de uitspraak van het hof wel aan een verandering van de regels te werken. Dit moet ervoor zorgen dat de digitale variant van de boeken en kranten net zo duur is als de papieren uitvoering.

Digitale variant met 21% btw

Op dit moment geldt er 6% btw voor een regulier boek en een papieren krant. Zodra iemand het boek of de krant online wil bestellen is er echter sprake van 21% btw. Dat is een behoorlijk verschilt, dat ervoor zorgt dat de digitale uitgave van kranten en boeken een stuk duurder is. Uiteindelijk zit dat sommige klanten in de weg, die daardoor de overstap niet willen maken naar de digitale varianten. Met name in Polen leidde dit tot veel discussie. Het hof daar stapte naar de Europese rechters. Die oordeelde dat het niet nodig is om één tarief te gebruiken voor de digitale variant van producten.

Online btw berekenen

Wil je zelf de btw berekenen, op basis van het lage tarief van 6% of het hoge tarief van 21%? Je kunt online berekenen wat de btw is binnen een totale aankoop die je doet of hoeveel de btw zou moeten bedragen als je 6% of 21% wilt berekenen. Je kunt wat dat betreft online de btw berekenen om een goed beeld te krijgen van de verschillen tussen het hoge en lage tarief. Jij hoeft alleen de gegevens online in te voeren, wij maken vervolgens de berekening van de btw.