Berekenen.nl
Geplaatst op 4 mei

Eén Btw-tarief maakt berekenen stuk gemakkelijker

Volgens Herman van Kesteren, gespecialiseerd partner in BTW bij PwC en hoogleraar in Tilburg, is het voor Nederland veel beter om gebruik te gaan maken van één BTW-tarief. Dat maakt bovendien het BTW berekenen een stuk gemakkelijker.

Voordelen van één tarief

Volgens van Kesteren zorgt een enkel BTW-tarief er onder andere voor dat de administratieve lasten van bedrijven zullen dalen. Daarnaast zullen de procedures over welk BTW-tarief er van toepassing dient te zijn tot het verleden behoren. Hierdoor kunnen bedrijven de advieskosten drukken. Verder is het dankzij een enkel BTW-tarief mogelijk om arbeid minder te belasten en aan de andere kant meer te vragen voor de consumptie door consumenten. De lagere belasting op arbeid zal de prijzen drukken, waardoor de hogere BTW uiteindelijk niet eens tot hogere prijzen hoeft te leiden.

Voordeel dankzij vergrijzing

Van Kesteren ziet daarnaast nog een voordeel in de vergrijzing. Veel ouderen zullen uitsluitend een AOW of wellicht een klein aanvullend pensioen hebben. Zij betalen hier maar weinig inkomstenbelasting over, terwijl ze aan de andere kant meer uitgeven dankzij bijvoorbeeld het vermogen dat ze hebben opgebouwd. Dit betekent dat ze relatief veel BTW-betalen. Indien we gebruik maken van een enkel BTW-tarief wordt het BTW berekenen een stuk gemakkelijker en zorgen we er daarnaast voor dat we de inkomsten voor de schatkist kunnen vergroten, terwijl we de belasting op arbeid aan de andere kant af kunnen gaan bouwen.