Berekenen.nl
Geplaatst op 8 februari

Btw berekenen bij prive-gebruik taxi wordt gemakkelijker

Als eigenaar van een taxi maak je vast wel eens een privé ritje. In dit geval gaat het dan om privé-kilometers, die op een andere manier belast worden. Een eigenaar van een taxi mag de btw over de aanschaf, het onderhoud en het gebruik aftrekken voor het zakelijke deel, het is daarom van belang om de btw te berekenen voor het privé-gebruik.

Afzonderlijke kilometers registreren

Het is voor de eigenaren van taxi’s dus van belang om hun privé-kilometers afzonderlijk te registreren. De Belastingdienst heeft aangegeven het gemakkelijker te gaan maken met een nieuwe rekenhulp. Deze moet ervoor zorgen dat het voor de taxichauffeurs beter duidelijk wordt hoe ze met de kilometers om kunnen gaan die ze privé rijden. In de praktijk blijkt het vaak lastig om het onderscheid te maken. Volgens de Belastingdienst werkt dat fraude in de hand, chauffeurs zouden ervoor kiezen om alle kilometers als zakelijk aan te merken en daarmee onterecht veel voordeel te behalen.

Btw berekenen

Wil je de btw berekenen als eigenaar van een taxi of wil je een andere berekening maken met betrekking tot de btw? Je kunt als ondernemer de btw aftrekken van aankopen die je doet. Ga je bijvoorbeeld uit eten en bestel je zowel maaltijden met 6% btw als dranken met 21% btw? De btw berekenen kan dan behoorlijk ingewikkeld zijn, het is prettig om gebruik te kunnen maken van een handige tool. Je kunt op die manier eenvoudig een btw berekening maken en ervoor zorgen dat je het juiste bedrag kunt aftrekken door dat als voorbelasting op te geven binnen de btw aangifte.