Berekenen.nl
Geplaatst op 9 juni

Nieuwe plannen voor de BPM en mogelijke problemen

De markt voor auto’s vraagt al veel langer om afschaffing van deze logge belastingvorm, het kabinet heeft vooral te kampen met de administratieve lasten die dit na de Europese integratie met zich meebrengt. De plannen om de BPM af te schaffen zouden eind vorig jaar bekend gemaakt worden, maar werden toen uitgesteld tot deze zomer. Inmiddels begint de discussie weer op te laaien, al lijkt het er voorlopig op dat het om een budgetneutrale maatregel gaat.

Kosten en occasions

Autorijden zal na afschaffing van de BPM niet goedkoper worden, het ministerie kan de inkomsten hieruit namelijk niet missen. De kans is groot dat de motorrijtuigenbelasting op zal lopen, ter compensatie voor het afschaffen van de BPM. In 2014 ontving de overheid bijvoorbeeld een bedrag van 1,2 miljard euro aan BPM, dat op basis van 8,2 miljoen personenauto’s goed is voor €150 extra belasting per auto per jaar. Toch is dat niet zomaar de oplossing, aangezien een eigenaar van een oude occasion dan als het ware gaat betalen voor subsidie op de nieuwe modellen. Met name de PvdA-achterban zal het daar niet mee eens zijn.

BPM berekenen

Wil je zelf de BPM berekenen, zoals die op dit moment nog geldt wanneer je een nieuwe auto koopt of wanneer je een auto wilt importeren? Je kunt online een berekening maken, zonder dat je daar enige financiële of technische kennis voor nodig hebt. Het is voldoende om de verschillende gegevens in te voeren, wij zorgen vervolgens voor de berekening. Je kunt op die manier zelf de BPM berekenen en ervoor zorgen dat je een goed beeld krijgt van de belasting die je dient te betalen om de auto aan te kopen.