Berekenen.nl
Geplaatst op 25 mei

BPM op termijn mogelijk afgeschaft

Het gaat om een belasting op de aanschaf van een auto, die volgens de overheid niet meer van deze tijd is. Het kabinet werkt aan plannen om het belastingstelsel in 2017 flink op de schop te gooien, ook deze autobelasting zou dan direct moeten worden meegenomen. Dat betekent aan de andere kant wel dat we er voorlopig nog gebruik van blijven maken.

Opbrengst van de BPM flink gedaald

De wens tot mogelijke afschaffing heeft onder andere te maken met de inkomsten voor de overheid die de laatste jaren flink gedaald zijn. De afgelopen jaren was er sprake van 3,6 miljard aan inkomsten voor de overheid, daar was vorig jaar nog maar 1,1 miljard van over. Dat komt deels door de crisis, maar heeft er ook mee te maken dat meer mensen auto’s zijn gaan importeren. Dankzij belastingvoordelen voor zuinige modellen is de opbrengst bovendien gedaald van €7.200 per auto, naar zo’n €2.700 per auto.

Zelf de autobelasting berekenen

Wil je zelf de autobelasting berekenen, om na te gaan hoeveel BPM je betaalt op het moment dat je een auto koopt? Je kunt daarnaast ook de wegenbelasting berekenen, zodat je voor het complete plaatje na kunt gaan wat de kosten zullen zijn. De autobelasting betaal je aan de Belastingdienst, die er vervolgens voor zorgt dat de inkomsten bij de overheid terecht zullen komen. Het is uiteraard de moeite waard om de autobelasting op voorhand te berekenen of die van verschillende modellen te vergelijken. Je krijgt dan een goed beeld van de kosten, op basis waarvan je uiteindelijk de beslissing tot koop kunt nemen.