Berekenen.nl
Geplaatst op 10 mei

Auto met reeds gerepareerde schade kost minder aan BPM

In een zaak die een bedrijf had aangespannen tegen de fiscus heeft de rechter geoordeeld dat de BPM inderdaad lager dient te zijn, waardoor er een terugbetaling zal moeten plaatsvinden. Er was sprake van een aantal auto’s, waarvan er één schade had. De auto werd, vanwege de schade, aangemeld voor een lagere waarde. Vervolgens duurde het een tijdje voordat de registratie voor de BPM kon plaatsvinden. In de tussentijd is de auto gerepareerd en liep de waarde dus weer op. De fiscus besloot de auto voor de volledige BPM aan te slaan, maar daar zet de rechter nu dus een streep doorheen.

Uitspraak door de rechter

De rechter geeft aan dat het niet uitmaakt dat de auto in de tussentijd gerepareerd is. Het feit dat de auto voor de registratie een hogere waarde had dan tijdens de aanmelding maakt volgens de rechter niet uit. Dat heeft te maken met de tijd die er tussenzit, waarin een eigenaar van een auto ervoor kan kiezen om de auto te laten maken. Het is op die manier mogelijk om een lage BPM voor een schadeauto te betalen en die vervolgens eenmaal gerepareerd te laten registreren.

BPM berekenen

Wil je de BPM berekenen van een auto, omdat je daar benieuwd naar bent bij je eigen auto of omdat je het idee hebt om een auto uit het buitenland te importeren? De berekening van de BPM kan behoorlijk complex zijn, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een zeer zuinige auto of een model dat juist relatief veel CO2 uitstoot. Dat maakt het aantrekkelijk om onze tool voor de BPM te gebruiken. Je kunt dan eenvoudig de BPM berekenen en er daarmee voor zorgen dat je goed weet met welk bedrag je rekening dient te houden.