Berekenen.nl
Geplaatst op 13 november

Weg met de diesel: mobiliteit in 2021

Wellicht heb je al een auto via je werkgever, een zogenaamde ‘auto van de zaak’, of sta je in het aankomende jaar op de nominatie voor je eerste leaseauto. Met alle fiscale wijzigingen in het vooruitzicht is het dus belangrijk om goed na te denken over de meest voordelige oplossing, niet alleen voor je werkgever, maar ook voor je eigen loonstrook. Berekenen.nl denkt met je mee!

Auto van de zaak

Het klinkt zo mooi: een auto op kosten van je werkgever. Geen zorgen meer om de autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud of de brandstof. De baas betaald. Maar is dit eigenlijk wel zo?
Ja en nee. Een werkgever is vaak de gene die de kosten dekt die je maakt in de auto van de zaak, in sommige gevallen geldt dit enkel voor zakelijke kilometers maar meestal ook voor privé kilometers. Het is echter niet zo dat je alles ‘gratis’ krijgt, immers: enkel de zon & de belastingaanslag zijn gratis. En laat die laatste nou ook net een graantje meepikken bij een leaseauto. Dit noemen we de bijtelling. Afhankelijk van de bijtellingsklasse van jouw voertuig betaal je maandelijks een bepaalt percentage van de nieuwsprijs van jouw auto bij je salaris. Dit wordt bij je bruto salaris opgeteld, waardoor je er dus inkomstenbelasting over betaald. De hoogte van de afdracht is niet alleen afhankelijk van de bijtellingsklasse van de auto, maar ook van je belastingschijf. Dit kun je berekenen aan de hand van je bruto jaarsalaris. Je jaarsalaris berekenen doe je hier.

Diesel, benzine & LPG

Bij een ‘reguliere’ auto geldt vaak het bijtellingstarief van 22%. Je telt dan 22% van de catalogusprijs bij je belastbaar inkomen op. Hiermee heb je wel afgedekt dat je werkgever verantwoordelijk is voor alle kilometers, zakelijk en privé, en de kosten die daar bij komen. Of het nu gaat om een nieuw setje winterbanden, een volle tank of een dure reparatie. Let wel: verkeersboetes zul je nog steeds zelf moeten ophoesten. Benieuwd hoeveel bijtelling jij moet betalen voor je diesel of benzine auto? Bereken hier jouw bijtelling!


Elektrische auto

Wanneer je een elektrische auto mag uitzoeken van de chef, val je in 2021 in een andere bijtellingsregeling dan auto’s die op fossiele brandstoffen zoals benzine of diesel rijden. Je betaald dan 8% bijtelling over auto’s met een catalogusprijs tot € 45.000. Valt jouw auto hier buiten? Dan betaal je over het verschil de reguliere 22% bijtelling. Benieuwd naar de maandelijkse kosten voor een elektrische lease auto? Bereken hier de bijtelling voor jouw elektrische auto.

Tweewieler

Wanneer je niet zo lang onderweg bent naar je werk, is dit wellicht de meest milieuvriendelijke oplossing: een fiets van de zaak. Je betaald dan 7% bijtelling over de waarde van de fiets, of dit nu een elektrische fiets, speed pedelec of ouderwetse trapfiets is. Bij een fiets van € 700,- betaal je in dat geval € 4,- bijtelling per maand en heb je geen omkijken naar onderhoud, een lekke band of andere problemen. Benieuwd naar de kosten van van jouw fiets van de zaak? Bereken hier de bijtelling voor jouw fiets.

Er zijn dus diverse mogelijkheden om in overleg met je baas tot een mobiliteitsoplossing te komen. Of het nu gaat om een pruttelend dieseltje op kosten van de baas of een hippe leasefiets: de keuze is reuze voor 2021.